İşte içler acısı eğitimin nedeni!

Yayınlama: 31.01.2022 17:36:43
Düzenleme: 23.10.2022 02:28
66
A+
A-
Gazeteci, tarih ve doğa savunucusu

Batman’da eğitimin içler acısı durumu ortada.
Eğitim derken fiziki anlamda söylemiyorum.
2000’li yılların başı ile bugün arasında dağlar kadar fark var.
Geçtiğimiz günlerde TRT’nin radyo programına katılan İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, dün ile bugün arasındaki farkı bakın nasıl aktarıyor; “Batman’da son 15-20 yılda eğitim alanında çok ciddi ilerlemeler kaydedildi. 2000’li yılların başında derslik sayısına düşen öğrenci sayımız 45-47 iken, günümüzde bu sayı ilkokul/ortaokullarda 25 öğrenci seviyesine ulaştı. Liselerimizde bu sayı daha da iyi bir seviyeye ulaşarak 19 öğrenci civarına ulaştı. 2000’li yıllarda öğretmen başına düşen öğrenci sayımız 35’lerde iken bugün bu sayı 18’lere ulaştı, liselerimizde 12’lere kadar düşmüş durumda.”
Hani derler ya; saha ve hava futbol oynamaya müsait.
Evet her şey müsait ama skor üretemiyoruz.
Eğitimde Batman son yıllarda hep son 10 il arasında yer alıyor.
2003 yılında Türkiye genelinde 15. Sırada yer alan Batman bir daha o başarıyı yakalayamadı.
Bırakan yakalamayı, yaklaşamadı bile.
Eğitim için tüm olanakların sonuna kadar kullanıldığı Batman’da eğitimde istenilen seviyeye gelmememizin sebebi nedir? Eminim valisinden, en ücra köşede görev yapan eğitimciye kadar herkes bunu sorguluyordur.
Şimdi bu soruyu bir kanara bırakalım.
Geçtiğimiz günlerde Batman’da yaşanan bir olay, aslında bu sorunun cevabını da barındırıyor.
Olay, geçtiğimiz günlerde gündemde olan Batman Petrol Anadolu Lisesinde geçiyor.
Burada geçtiğimiz yıl görev yapan müdür yardımcısı olarak görev yapan M.S. ile bayan müdür yardımcısı A.I., okul müdürü O.B. hakkında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe ile şikayette bulunuyorlar.
Bu müdür görevden alınıyor ve Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında soruşturma açılıyor.
İşte ne oluyorsa bu dilekçe sonrasında oluyor.
İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yapan Abdussamed Oral, bu okula gidiyor ve bu iki müdür yardımcısını ‘tehdit’ ediyor.
Bu öyle dedikodu falan da değil. Çünkü bu iki eğitimci, Şube müdürü hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuyor ve ifade veriyorlar. Okuyunca bile ‘bu nasıl olur’ diye içimden geçiriyorum.
Müdür Yardımcısı M.S, ifadesinde aynen şunları söylüyor; “Abdussamet Oral beni ve A.I7yı Milli Eğitime çağırdı. Orada bana ‘O.B. suçsuz, siz kimsiniz arkadaşım hakkında dilekçe veriyorsunuz. Eğitim Bir Sen olarak arkasındayız. Sonuna kadar onun mücadelesini vereceğiz ve sizi harcayacağım şeklinde tehdit ve mitinglerde bulundu…”
Bu iki müdür yardımcısı, okula daha sonra atanan müdür Ö.Ç. hakkında da müdürlük görevini yapmadığı ve birkaç sebepten dolayı 28 Aralık 2021 tarihinde Milli Eğitim müdürlüğüne şikayet dilekçesi veriyorlar.
Bunun üzerine 7 Ocak 2022 tarihinde Milli Eğitim Şube Müdürü olan Abdussamet Oral okula gidiyor. Müdür Yardımcısı M.S. burada yaşlananları ise şöyle anlatıyor; “Benimle görüşürken bana, ‘Ben buraya resmi bir sıfatla gelmedim. Gayri resmi olarak buradayım. İl Milli Eğitim sorumlusu benim. Neyin ne olacağına ben karar veririm. Soruları soracağım ve neşteri vuracağım. Siz kim oluyorsunuz da dilekçe veriyorsunuz, dilekçe vermeden benim yanıma geleceksiniz, bana bilgi vereceksiniz. Zaten arkadaşım hakkında O.B. hakkında bir yanlış yaptın, benim kara listemdesin, seni kimse kurtaramaz’ dedi. Ben de kendisine bu gücü nerden aldınız Milli Eğitim veya Teftiş Kurulu başkanı olmadığını söyledim, O da bana ‘hepsi bana bağlı’ dedi. Kendisi Batman Milli Eğitim Müdürlüğünün ‘siyasi komiseri’ olduğunu imalı olarak belirtmiştir.”
Bu olaydan bir gün önce Milli Eğitim Müdürlüğünü arayarak Müdür Mahmut Kurtaran ile görüşmek isteyen eğitimcilere 16.00-16.30 arası randevu verilmiş. Randevu saatinde orada olan eğitimciler, müdürün müsait ve odasının boş olmasına rağmen sekreterin, ‘Milli Eğitim’den sorumlu Abdussamet Oral’dır yetkili O’dur onunla görüşün’ demesi üzerine binadan ayrılıyorlar.
Bu iki eğitimci ortada bir suç unsuru olmamasına rağmen Kozluk ve Hasankeyf ilçelerine sürgün ediliyorlar.
Ortada ciddi bir durum varken ve Milli Eğitim Müdürü bu sorunu aile içinde çözebilecekken neden bu eğimcilerle görüşmüyor veya görüştürülmüyor.
Şimdi anladınız mı Batman’ın eğitimde neden son sıralarda olduğunu.

Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.