YARIM ASIRLIK MÜZİSYENDEN “MÜZİK KOROSU” ÇAĞRISI

52 yıldır sanatını icra eden aslen Mardinli ama Diyarbakır’da doğup büyüyen müzisyen Abdurrahim Gezer gerekli desteği bulamadığı için şimdilerde Batman’da minibüs şoförlüğü yaparak  hayatını idame ettiriyor.

YARIM ASIRLIK MÜZİSYENDEN “MÜZİK KOROSU” ÇAĞRISI
Yayınlama: 27.10.2022 14:38:08
156
A+
A-

Yılların müzisyeni, Batman Belediyesi bünyesinde tam teşekküllü bir müzik korosunun kurulması gerektiği çağrısını yineledi.

“YAYLI VE ÜFLEMELİ HARİÇ, TÜM ENSTRÜMANLARI ÇALABİLİYORUM”

Batman’da yaklaşık 16 sene müzisyenlik yapan Gezer, “Üflemeli ve yaylı hariç olmak üzere okumalı çalgıların hepsini çalabiliyorum.  Bu enstrümanların başında ud ve cümbüş olmak üzere tambur, uzun ve kısa sap bağlama, elektro bağlama, dört telli bağlama ve cura saz gibi onlarca enstrümanı rahatlıkla çalabilmekteyim.  35 yıldır sahnelerde müzik icra ettim ve 30 yıldır da müzik eğitmenliği yapıyorum” dedi.

“BİRÇOK ÜNLÜ SANATÇININ ORTAMINDA BULUNDUM”

Zamanında Diyarbakır’da ve Batman’da bir çok sanatçının sahne aldığını hatırlatan 61 yaşındaki Gezer, “ Diyarbakır’ın çok eski sanatçılarından bahsedersek, mesela Kenan Temiz, Yılmaz Kurt, İbrahim Macit, ki kendisi halen sağdır.  Bedri Ayseli gibi birçok Diyarbakırlı sanatçıdan söz edebilirim. Rahmetli Kenan Temiz’e bağlamada eşlik ettim. Batman’da ise sayabileceğim sanatçılar, Bayram Kalkan, Şehmus Kalkan, Doğan Binici, Faysal Gönülaçar, İsa Binici, Yüksel Gök olarak birçok sanatçı biliyorum” dedi.

“İNSANLARIN ŞUANKİ DERDİ MÜZİK DEĞİL, KARINLARINI DOYURMA”

Şuanda Batman’da Nota Müzik Evi’nde müzik dersi verdiğini ama ekonomik dalgalanmalardan dolayı belli bir potansiyel yakalayamadıklarını kaydeden Gezer, “ İnsanlar şuan ancak kendi karınlarını doyurmaya çalışıyor, eğlenceye veya müziğe zaman ayıramıyor.  O yüzden de biz destek almadan bu potansiyelimizi geniş kitlelere yayamıyoruz” dedi.

“SANAT ANLATILMAZ, YAŞANIR”

Sanatı anlamak için sanatı yaşamak gerektiğine vurgu yapan Gezer, “ Sanat, dünyada her şeyin üstünde olan bir oluşumdur. Bunu da icracılar, çok yetenekli insanlar yaparlar. Yani  kalpleriyle beraber, kulak duygularıyla beraber gönül vermiş güzel insanlar bunu icra ederler, uğraşırlar, çalarlar.  O zaman da ortaya çok güzel şeyler çıkar. Tabii geçici bir hevesle bunu icra edenler ise bir değer oluşturmadan öyle gelip giderler” dedi.

“80 İLDE MÜZİK KOROSU VAR AMA BATMAN’DA YOK”

81 ilin içerisinde sadece Batman’da müzik korosunun olmamasının büyük bir eksizlik olduğunu kaydeden Gezer, “ Bu koronun Batman’a kazandırılması, güncellenmesi ve tabii kılmak için biz yıllardır Abdurrahim Gezer olarak, bir icracı, bir eğitmen olarak bunun mücadelesini veriyorum. İl Valiliği ve i,İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde sanat anlamında çalıştık. Ben aslında müzik korosunun oluşturulması için hazırlık içerisindeydim. Onlar bana bu teklifi getirdi. Getirirken de biz bu çalışmalarımızı doğru bir şekilde yaparak Batman’da sanat müziği, yani halk müziği korosu kurdum. Ama bu sürekli olmadı. Benim yetkililerden isteğim Belediye Korosunu sabit olarak kurmak.  Artık Batman Korosunu da 81 ile dahil etmemiz gerekir. Çünkü 80 ilde koro var ama Batman’da yok. Düşünün ki,  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin korosu var ve her beş ilçesinin de korosu var. Ayrıca Devlet Klasik Sanat Müziği Korosu bile var. Diyarbakır bu konuda gerçekten çok gelişmiş bir şehir” dedi.

“BATMAN’DA MÜZİK KOROSU KURULMASINA HAZIRIM”

Batman Belediyesinde koro olarak bir oluşum olsa da bunun yetersiz olduğunu kaydeden Gezer, “ Bu koroda görev almak için mücadelemiz var. Tabii bu konuda yetkililerle beraber oturup konuşup istişare etmek suretiyle açığa çıkartmak isterim. Görev verildiğinde buna elbette hazırım. Belediye’de şuan geçici konumda bir koro var ama sağdan soldan toplama bir oluşumdur” dedi.

“İKİ PROGRAMA ÇAĞIRDILAR ONDAN SONRA UNUTTULAR BİZİ”

Meyvan grubu olarak belediyenin kendilerini iki sıra gecesi programı  dışında bir daha  çağırmadığını kaydeden emektar müzisyen , “ Toplama bir kültürle bu iş yürümez. Biz müzik korosu oluşturulması fikrini  zamanının Batman Vali Yardımcısı ve aynı zamanda Belediye Başkan Vekili Sayın  Ertuğ Şevket Aksoy ile  koro kurulması konusunda istişarelerde bulunmuştuk. Onun zamanında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde Meyvan Müzik Grubu olarak sıra gecesi programı düzenlemiştim ve kendisi çok güzel bir konser icra ettiğimi söyleyip çiçek takdim ederek beni tebrik etmişti. Ama şuan kimse bizi çağırmıyor.  Toplama bazı oluşumlarla, kendi kendimizi avutmamamız gerekir. Kalıcı, kurumsal ve işlevsel bir müzik korosunun bir an önce belediye tarafından hayata geçirilmesi gerekir” dedi.

“ ŞUAN MİNİBÜS ŞOFÖRLÜĞÜ YAPIYORUM”

Müzik konusunda gerekli mükafatı ve desteği alamadığı için minibüs şoförlüğü yapmak zorunda kaldığını belirten Gezer, “ Ben 52 yıldır sanatla iç içeyim. Şuan 61 yaşındayım ve maalesef gelinen noktada asli işimizi yapmak yerine minibüs başında direksiyon sallayarak ekmek mücadelesi veriyoruz. Ben 10 yaşımdan beri müziğin içerisindeyim. Buradan yetkililere sesleniyorum. Batman’da belediyeye muhakkak bir müzik korosu kazandırılmalı. Bu koro kurulduğunda koro mensupları  en azından sözleşmeli statüsünde maaşlı olarak görevlendirilmelidir.  Burada insanlara ücretsiz müzik dersi verilir.  Yarın park programları vs. olduğunda, zaten ekip hazır olur ve ‘ gelin bu programı yapın’ dendiğinde koşar gideriz” diye konuştu. Haber- Recep Akın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.