İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 1999 yılında gerçekleşen Düzce depreminin yıl dönümü olan 12 Kasım’da tüm Türkiye’de, depreminin gerçekleştiği saat 18.57’de eş zamanlı olarak tatbikat düzenleyecek.
DEPREM Anı “Çök-Kapan-Tutun” tatbikatına ilişkin yazılı bir açıklama yapan AFAD, afetlere dirençli toplum oluşturma vizyonu ile toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 12 Kasım 1999 Düzce depreminin yıl dönümünde 81 ilde eş zamanlı olarak tüm vatandaşların katılımıyla tatbikat gerçekleştirileceğini kaydetti. Açıklamada yer alan detaylar şöyle:
SMS MESAJI GELECEK
“Tatbikat; 12 Kasım 2022 Cumartesi gününü, Düzce depreminin yıl dönümünde, depremin meydana geldiği saat olan 18.57’de ‘Çök-Kapan-Tutun’ hareketinin uygulanmasıyla yapılacak. Tatbikat öncesinde, bakanlık temsilcilerinin katılımıyla AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim
Merkezi’nde saat 18.00’de bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilecek. Düzce, İstanbul, İzmir, Elazığ, Kahramanmaraş, ve Erzurum ile canlı bağlantı ve 81 ilden, valilerimizin bulunduğu alanlardan canlı görüntü aktarımı yapılacak. Ayrıca AFAD Başkanlık merkezinde medya mensupları için Medya Platform Alanı hazırlanacak. Ayrıca, Düzce, İzmir ve İstanbul’da Medya Platform Alanı oluşturulacak. Bu noktalarda deprem ve afet eğitimi konusunda uzman konuklar bulunacak. Ayrıca İstanbul ve Bursa afet eğitim merkezleri yayın yapmak
isteyen medya mensupları için gün boyu açık olacak. Mobil Deprem Simülasyon Araçları Ankara ve Düzce’de bulunacak. Tatbikat öncesinde vatandaşlarımız bilgilendirilecek TRT ve altyapısı uygun olan bazı TV kanallarında banner olarak tatbikat bilgilendirme mesajı
yayımlanacak. TRT Kocaeli, Bolu, Düzce ve Ankara radyo yayınları pilot uygulama olarak kesilerek, tatbikata ait bilgilendirme mesajı yayımlanacak. Belediyelerin anons sistemleri ve merkezi ezan sistemine bağlı camilerimizden sesli bildirim yapılacak. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 11 Kasım 2022 Cuma Hutbesinde ve Vaazında Afetler Konusuna yer
verilerek tatbikat duyurusu yapılacak. Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom kullanıcılarına ülke genelinde SMS ve CMAS tatbikat bilgilendirme
mesajı gönderilecek.
VATANDAŞLARIN TATBİKATA KATILIMLARI SAĞLANACAK
Tatbikata; öğrenci yurtları, kamu kurum ve kuruluşlarının lojmanları ile tatbikat saatinde faaliyetine devam eden özel eğitim kurumları, ticaret ve sanayi odalarına bağlı sanayi kuruluşları, özel tesis ve işletmeler bilgilendirilerek, üretimi aksatmayacak şekilde, tatbikata katılması teşvik edilecek. İl ve ilçelerde tüm okul yöneticileri ve öğretmenler tatbikat hakkında bilgilendirilecek ve öğretmenler, Çök-Kapan-Tutun hareketini öğrencilere anlatarak tatbikat saatinde tüm öğrencilerin aileleriyle birlikte evlerinde tatbikata katılmalarını teşvik edecek. Ayrıca; il ve ilçelerde mahalle, köy, apartman ve sitelerde ilgili yöneticiler ile görüşülerek vatandaşların tatbikata katılımları sağlanacak.
2022’DE 66 BİN 202 TATBİKAT İCRA EDİLDİ
AFAD ‘Afetlere dirençli toplum oluşturma’ vizyonu çerçevesinde toplumun tüm kesimlerine yönelik bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda ‘2021 Afet Eğitim Yılı’nda gerçekleştirilen yüz yüze ve çevrimiçi afet farkındalığı eğitimleri 2022 Afet Tatbikat Yılı ile davranış değişikliğine dönüştürülüyor. 2022 Afet Tatbikat Yılı kapsamında 54 bin 302 tatbikat hedefi konuldu. 2022 yılı tamamlanmadan 57 bin 300
okul tatbikatı 8 bin 902’i diğer tatbikatlar olmak üzere toplam 66 bin 202 tatbikat icra edildi. Yıl içerisinde yapılan tatbikatlar şu şekilde:
– 741 Hastane tahliye tatbikatı,
– 185 ASHB Huzurevleri yangın tahliye tatbikatı,
– 93 Adliye, ceza ve tevkif evleri yangın tatbikatı,
– 77 AVM’ler yangın tahliye tatbikatı,
– 2176 Apartman ve siteler
– 264 Organize sanayi bölgeleri,
– 57300 Okullar, üniversiteler,
– 20 Spor müsabakaları,
– 155 Kültür yapıları, müzeler,
– 110 Kütüphaneler,
– 1176 Müftülükler ve eğitim merkezleri,
– 123 Havalimanları, gümrük ve liman işletmeleri,
– 3306 Valilikler, belediyeler, il özel idaresi meclisleri ve kamu binaları,
– 17 Sendika merkezleri,
– 48 Otobüs terminalleri
– 326 GSB öğrenci yurdu,
– 67 İl düzeyi ve 17 bölgesel düzey TAMP tatbikatı,
– 1 Uluslararası BM OCHA INSARAG SİMEX tatbikatı.
2022 AFET TATBİKAT YILI KAPSAMINDAKİ İLKLER
– Orman yangınlarına müdahale tatbikatı ulusal düzeyde 4 ilde eş zamanlı ilk defa uygulandı. AFAD ve OGM tarafından hazırlanan Ulusal Orman Yangınları Müdahale Planı test edildi.
– Ülke genelini kapsayacak şekilde tüm okullarda aynı anda ilk defa tahliye tatbikatı gerçekleştirildi.
– Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Orman Genel Müdürlüğüne ait insansız hava araçları ve helikopterlerden alınan görüntüler AFAD Başkanlığınca ilk defa tek platformda toplandı.
– Sel taşkın tehlikesine karşı ilk defa erken uyarı tatbikatı yapıldı.
– İkaz ve alarm sisteminde yerli ve milli olarak geliştirilen yerel ses yayın sistemi sel-taşkın tehlikesine karşı uyarı amacıyla ilk defa kullanıldı. Haber Alma Yayma (HAY) sistemi test edildi.
– AFAD, DSİ Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünce erken uyarı sistemleri ilk defa tek bir altyapı üzerinde birleşerek vatandaşa uyarı haberi iletildi.
– İlk defa bir tatbikatta DSİ tarafından oluşturulan dere izleme sensörleri test edildi.
– Sel ve taşkından korunma amacıyla toplanma alanları İlk defa belirlendi; dere kenarlarına toplanma alanı tabelaları yerleştirilme pilot çalışması yapıldı.
– SMS dışında CMAS teknolojisi kullanılarak ilk defa cep telefonlarına hücresel mesaj gönderildi.