Ömrünü müziğe adadı

Aslen Siirtli ama Batman’da doğup büyüyen TPAO emeklisi müzisyen ve ses sanatçısı Mesut Mert, müziğe henüz 7 yaşındayken bağlama ile tanışarak başladığını belirtti. Müziğin insan ruhuna ilaç olduğunu kaydeden Mert, “Sanatçı dediğin nota ve solfej bilecek” diyerek, müzik eğitiminin önemine değindi.

Ömrünü müziğe adadı
Yayınlama: 06.02.2023 15:24:10
511
A+
A-

Özellikle ORG ile harika melodiler dinleten Mert, babasının 1961’de TPAO’nun site yerleşkesinin duvarlarını örmesinden kısa süre sonra işe alındığını ve akabinde ailesinin Batman’a yerleştiğini belirtti.  62 Yaşındaki müzisyen ve ses sanatçısı Mert, müziğin 50 bin tane doktora, 50 bin tane psikologa bedel bir ilaç olduğunu kaydetti. Usta müzisyen Mert , “Yani müzik, ruhumuza ilaç olan bir sanat değeridir” dedi.

“DÜĞÜNLERDE PROGRAMLARA ÇIKIYORUZ”

Yılların müzisyeni Mert, “Babam TPAO’nun amele olarak duvarlarını örüyordu. Sonra da işe alındı. Zaten Batman’da büyüdüm. Şuan org ile devam ediyoruz. Org’un yanı sıra ud, bağlama, keman vs. birçok enstrümanı çalıyoruz. Yani kendi çapımızda çalmaya çalışıyoruz. Düğünlerde, programlarda çıkıyoruz. Bir çok ünlü sanatçı ile çalışma şansım oldu. Mesela Adnan Şenses, Mine Koşan’la çalıştım. Cengiz İmren ve Gültekin Gönülaçar öğrencimizdir. En son yetişenlerden Baran, yine öğrencimizdir. Ayrıca bir de Dinar Çelik var, o da öğrencimizdir. 9 Tane kaseti olan sanatçı Oya Danış öğrencimizdir. Oya Danış aslen Siirtli ve şuanda İstanbul’da ikamet ediyor” diye konuştu.

“SESLERİ TANIMADAN MÜZİK OLMAZ”

Batmanlı sanatçılarla ilgili görüş belirten Mert, “Tabii ki müziği ve sesi güçlü birçok mahalli sanatçımız var. Mahalli sanatçılardan müzik eğitimini tamamlayan, nota bilen, solfej (notaları değerlerine, ses ve ritimlerine göre uygulama, seslendirme çalışması) bilenlere saygı duyarım. Ama bilmeyenlere bir şey diyemem, düğüncü derim, başka bir şey diyemem. Ama solfej bilmeli. Ondan sonra, bağlama üzerinde olsun, org veya keman üzerinde olsun, sesleri tanımalı. Tanımadan müzik olmaz. Şarkı da söylüyorsa, sesinin gönüllere hitap etmesi gerekir. Gönüllere hitap etmedikten sonra boştur” dedi.

“PROGRAMLARDA YEREL SANATÇILARA DA OLMALI ”

Arada sırada müzik programlarına veya düğünlere giderek sanatını icra ettiğini hatırlatan deneyimli müzisyen Mert, “Gönlümüz ister ki, memleketimizin büyükleri de bu konuda müzisyenlere sahip çıksın, destek olsun. Örneğin müzikle alakalı bir program olur, bir organizasyon olur, Batman’dan sanatçı çağırmazlar da, Batman’ın dışından sanatçı getirirler. Oysa Batman’da çok büyük değerler var. Mesela Faysal Gönülaçar var. İsa Bürü var. Sanat müziğinde Nevzat Tuna Hoca var. Mesela bağlamada Şehmus Tuncay var, Mehmet Çiyan var. Onlar Batman için birer değerdir. Onlara sahip çıkılması lazım. Tabii sadece bu saydıklarım değil, Doğan Binici vs. daha nice sanatçılarımız var” diye konuştu. Haber-Recep Akın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.