Batman Üniversitesi Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Siirt ve Batman’da ’Bölgesel Kalkınmada Enerji Verimliliği ve Tasarrufunun Önemi’ isimli konferans serisinde muhtarlar ve din adamları bilgilendirildi.
Batman Üniversitesi öncülüğünde düzenlenen konferansa, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Sezgin, konuşmacı Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul, konuşmacı Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür, din adamları, muhtarlar ve üniversitesi öğrencileri katıldı.
Konferansın açılışında konuşan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, “Batman üniversitesi olarak biliyorsunuz enerji alanında ihtisas üniversitesiyiz. Enerji koordinatöründeki görevlilerimizin büyük çabalarıyla Batman’a ve Batman üniversitesine paye verildiği çok önemli kıymetli hocamın vereceği bilgiler Dicle Elektrik, DİKA gibi, GAP idaresi gibi, Türkiye Petrolleri gibi, TÜPRAŞ gibi bir kısım kurum ve kuruluşlarla Batman üniversitesi paralel çalışma yapıyor. Bir müjdeyi daha burada vermek istiyorum. Batman Üniversitesi olarak eş partner bir çalışma gerçekleştireceğiz. 2024 yılı mayıs ayında düşünün Batman üniversitesi California liverstate ile ortak olarak Amerika Birleşik Devletlerinde bir çalışma gerçekleştirmiş ve bir kongrenin ortağı olacak. Bu Batman şehri açısından, batman ilinin geldiği nokta açısından önemli ve gurur verici bir olay bunun için emeği geçen 7’den 7’e herkese teşekkür ederim” dedi.
Konuşmacı Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür, “Ulusal güç sistemimizde kurulan kurulu güçteki üretilen santrallerin, elektrik güç dağıtım oranlarını bugün konuştuk. Güç sistemimizde elzem olan enerji verimi ve tasarrufu önemini konuklarımıza anlattık. Tabi şunu özellikle ifade etmek istiyoruz. Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin bünyesinde bulunan Diyarbakır, Batman Şırnak, Siirt’te Muhtar ve İmamlarımıza ‘Enerji Verimliliği’ ile ilgili toplantılar yaptık. Enerji verimliliğinin kendi kişisel bütçelerine, ulusal ve milli enerjiye nasıl yansıdığını ifade ettik. Enerji tasarrufuna kişilerin birey olarak başlaması ve bunu ulusal çapta yayılması ile ilgili aktarımlar yaptık. Kişinin kendi bütçesini planlamada dikkat edilmesi gereken hususları imtina ile anlattık. Ve usulsüz enerji kullanımına yönelik bütçemiz ve elektrik şebekesine yansıyan olumsuz yansımaları konuştuk. Bölgesel olarak bu çalışmaların devamını çiftçilere yönelik yapmayı planlıyoruz. Enerji tasarrufu ve verimi konusunda şunu sunumlarımızda defaatle söyledik. Floresan lambalarını LED armatürlerin tercih edilmesini ve her cihazlarında A sınıfı verime sahip cihazların kullanılması, elektrik bütçesinde yüzde 50 oranında yansıma yapıyor. Bunu yıllara vs. hesapladığımızda bütçede büyük oranda farklılık olduğunu örneklerle sunumlarımızda ilettik” dedi.
Konuşmacı Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ise, “Bölgesel anlamda enerjinin doğru ve etkin bir şekilde kullanımı konusunda bilinçlendirmeye devam edeceğiz. Enerji dediğimiz zaman sadece kendi evimizden bahsetmiyoruz. Enerji enterkonnekte bir sistemin parçasıdır. Biz komşumuzu, mahalleyi diğer şehirleri ve aynı zamanda AB gibi bize bağlı diğer ülkeleri enerji açısından etkileyebiliyoruz. Bu yüzden bir kullanım yapıldığı zaman bunun sadece bireysel olarak gözükmemesi gerektiğinden bahsettik. Güneydoğu’da yaz aylarında tarımsal sulamada kullanılan dalgıç su pompaları nedeniyle şebekeler üzerinde aşırı yük oluşmaktadır. Bu pompaların büyük çoğunluğunun kayıt dışı elektrik kullandığı kayıtlara geçmektedir. Kayıt dışı tüketim sebebiyle yer altı su seviyesi 30 metreden 300 metre derine inmesine neden olmuş, aşırı sulamanın ise tuzlanma ile toprağın yapısını bozarak bitki gelişimini yavaşlatmaktadır” dedi.