“Yarım kalan projelerimizi tamamlayacağız”

DEM Partisi’nden Belediye Başkan aday adayı olan ve görevden uzaklaştırılan Belediye Eş Başkanı Mehmet Demir, Batman için hayallerinin olduğunu ifade etti. Demir, yarım kalan projelerini tamamlamak için aday olduğunu dile getirdi.

“Yarım kalan projelerimizi tamamlayacağız”
Yayınlama: 07.01.2024 13:48:33
151
A+
A-

“ADALAR ÜZERİNDE SİTELER OLUŞTURULACAKTI”

Batman’ın eski yerleşim yerlerinin tümünün kentsel yerinden dönüşüme tabi tutulması gerektiğini belirten Demir, “Görevde olduğumuz süreçte ODTÜ’den, İTÜ’den iki tane mühendis arkadaş ile bu konuyla ilgili olarak sözleşme aşamasındaydık. En azından bütün bu bölgelerin, örneğin Çay mahallesinden belediyeye kadar olan bütün bölgeyi, kentsel yerinden dönüşümü sağlayabilmemiz, oradaki vatandaşın haksız yere çıkarabilecekleri sorunları bertaraf etmek için deprem analiz raporunu çıkarttık ve ardından orayı riskli bölge ilan edip Beykent üzerinden ve Batman’daki müteahhitlik şirketleriyle teklifte bulunduk. En küçüğü 5 dönümden az olmamak üzere 10-15 ila 20 dönüme yakın adalar üzerinden siteler oluşturmayı planlıyorduk. Tabii bunlar da olmadı” dedi.

“BATMAN’DA ÇARPIK KENTLEŞME VAR”

Görevde kaldığı süre içerisinde kaçak yapılara karşı olan duruşunu anlatan Belediye Başkan aday adayı Demir, “Geçen dönemde de biz seçildiğimiz zaman Batman’dan apayrı bir Batman yaratılacağının sözünü vermiştim. Batman’ın temel sorunlarından bir tanesi çarpık kentleşmedir. Bu çarpık kentleşmeye yol açan unsurlardan biri de kaçak, ruhsatsız, imar mevzuatına aykırı, kendi başına hareket eden ve belki de belediyenin kendisinin de bazı imar mevzuatlarını göz önünde bulundurulmadan yapılan çarpık kentleşmeydi. Herkesin şahit olduğu gibi buna karşı amansız bir mücadele başlatmıştık. Yapılan binaların sağlam ve düzenli olması gerekir. Çünkü Batman’ın yeri çanak şeklindedir. Hava sirkülasyonunun tam olarak olmadığı, çukur bir alanda olmasından dolayı hem hava sirkülasyonu sorunu hem çarpık kentleşmeden dolayı hakikaten yaşanılmaz duruma geliyor. Barajın da yapılmasından sonra nem oranının artmasıyla büyük bir sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

“YILMAZ GÜNEY KONGRE MERKEZİNİ KURACAKTIK”

Yılmaz Güney Kongre Konferans Kültür Merkezi’ni kurmak istediklerine belirten Delir, “O dönemde bizim birçok arkadaşımız ‘Yılmaz Güney aynı yerinde olsun’ dedi. Ben dedim ki aynı yerde olursa, aynı ebatta olursa kente cevap vermez dedim. Eğer aynı yerde yapacaksak, o zaman Atatürk Parkını da katmamız gerekir, oradaki ağaçları, oradaki yeşillikleri kaldırmamız gerekecekti. Bu da bizim partimizin paradigmasına aykırı bir durumdur. O dönem de biz Baro’nun önünde, doldurulmuş o alana, kent meydanı olarak yapılan yerde yapmayı düşünüyorduk. Bin kişilik, 500 kişilik, 300 kişilik konferans salonları olan, cep sinemaları olan, özel tiyatro salonu olan ve aynı zamanda her bir katında, örneğin Kürt Dili çalışmaları, Kürt sinema ve tiyatro çalışmalarını, folklor çalışmalarını akademik düzeyde yapabilecek bir kompleksi oluşturmak istiyorduk. Altında katlı otoparkı olan bir yeri oluşturmak istiyorduk” diye konuştu.

“BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ YAPMAK İSTEMİŞTİK”

Batman’ın bütün kanalizasyon sularının Batman çayına aktığını kaydeden Demi, “Bir mekanik arıtma tesisimiz var ama şuan o mekanik arıtma tesisinin üzerinden bildiğim kadarıyla oraya yüzde 60 oranında su gidiyor ama giden suyun yüzde 30’u mekanik arıtmanın üzerinden geçiyor. Zaten yüzde 40’ı mekanik arıtma tesisine uğramadan direkt olarak akıyor. Yapılan barajın sadece ekonomik açıdan yapılmadığını biliyoruz. Gerektiğinde bir enstrüman, bir tehdit unsuru olarak kullanıldığını biliyoruz. Bazen suların tutulduğu bazen suların bırakıldığı ve suların her bırakılışında bütün o kanalizasyon tortularının, çekilen yerlerde kaldığını, oraya giden insanlara bulaşacağını ve aynı zamanda sular çekilince orası mikrop üreme merkezlerine dönüşüyor. Eğer biyolojik arıtma tesisi halledilmez ise Batman’da ciddi anlamda hastalıkların oluşmasına sebebiyet verecek” dedi.

“YAŞLI SOHBET EVLERİ KURMAYI DÜŞÜNÜYORDUK”

Kentin içerisine 5 bölgenin her birinde yaşlı sohbet evlerini kurmayı düşündüklerine belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batman’da yaşlı kategorisinde diyebileceğimiz insanların çoğu köylerde doğmuş-büyümüş insanlar ve şuan onları dört duvar arasında esir etmiş durumdayız. Onları en azından o yaşlı sohbet evlerine getirip, orada kendilerine hizmet edebilecek, öğlen yemeklerini verebileceğimiz bir yer kurmak istiyorduk. Örneğin bütün mahallelerimizde çocuk kreşleri kurmak istiyorduk.”

“DÜĞÜN SALONLARI YAPACAĞIZ”

Maddi durumu düşük vatandaşlar için belediye olarak düğün salonları yapmalarını gerektiğini belirten Demir, “Batman’da çok düğün salonu var ama düğün salonunun fakirler için ciddi anlamda külfet arz edebilecek ücretleri var. Doğal olarak belediyenin şu anda en azından her yerde olmasa da, bazı bölgelerde belediye düğün salonlarını yapmamız gerekir. Yapmamız gerekir ki en azından yoksul insanlar, maddi durumu düşük olan insanlara bu imkanı sağlayabilelim. Doğal olarak kentin bütün yoksulları oyunu bize verse, vermese, bizim insanlarımızdır, bunlara el uzatmamız lazım. Bunu yapmak bir lütuf değil, onların hakkıdır. Ama bu hakkı dağıtırken objektif olarak dağıtabilmemiz gerekir” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.