Girişimcilik destekleri güncellendi

KOSGEB Batman İl Müdürü Mehmet Fidan, yaptığı yazılı açıklamada, Girişimcilik Destek Programlarında düzenleme yapıldığını, düzenlemeye ilişkin detayları ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın paylaştığını söyledi.

Girişimcilik destekleri güncellendi
Yayınlama: 15.05.2024 12:40:28
61
A+
A-

1990 yılında kurulan KOSGEB’in, bu tarihten 2009 yılına kadar sadece imalat sanayi KOBİ’lerine destek verdiğini belirten Fidan, “Ancak imalat sanayi dışındaki sektörlerinde ekonomik katma değer üretme ve istihdam yaratma potansiyellerinin artması ve imalat sanayi dışındaki KOBİ’lerden gelen yoğun talepler doğrultusunda, 2009 yılında KOSGEB Kuruluş Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle birlikte KOSGEB’in hedef kitlesi hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ’leri de kapsayacak şekilde genişletildi. Böylece KOSGEB, KOBİ’lerden sorumlu ulusal kuruluş haline geldi” dedi.

ÜST LİMİT 2 MİLYON TL

2009 yılında başlayan bu süreçle birlikte KOBİ’lerin geliştirilmesi ve katma değer sağlayacak daha nitelikli işletmelerin kurulması amacıyla yeni destek programlarının kurgulandığını ifade eden Fidan, şöyle devam etti: “Günün şartlarına, KOBİ ve girişimcilerin ihtiyaçlarına göre bu destek programları sürekli güncellendi. Bugüne kadar girişimcilik alanında çok önemli destekler vererek hizmet, ticaret, imalat ve bilişim alanlarda yeni işletmelerin kurulmasına, kurulduktan sonra da bu işletmelerin geliştirilmesine ve sürdürülebilirliklerine katkı sağlayan KOSGEB, Girişimcilik Desteklerini bugünkü şartlara göre tekrar güncelledi. Desteğin üst limitini 375 bin TL’den 2 milyon TL’ye çıkardı.”

İŞ KURMA DESTEĞİ

Destek programı İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği olmak üzere iki ana başlıktan oluştuğunu hatırlatan Fidan, “İş Kurma Desteği kapsamında girişimcilere yüzde 100 destek oranı ile geri ödemesiz olarak kuruluş ve personel desteği sağlanıyor. Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 20 bin TL tutarında kuruluş desteği veriliyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10 bin TL daha ilave ediliyor. Ayrıca destek kapsamında personel giderlerine de işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla 3 yıl boyunca çalışanı olduğu her yıl için 1 aylık brüt asgari ücretin iş verene toplam maliyeti tutarı kadar destek sağlanıyor” dedi.

KİMLER BAŞVURU YAPABİLİYOR?

Fidan, iş kurma desteğine, destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 1 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabileceğini vurguladı. KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmelerin iş kurma desteğinden yararlanabileceklerini kaydeden Müdür Fidan, iş geliştirme desteğine destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimcilerin başvuru yapabileceklerini ifade etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.