“Et ve süt kurumları işlevsel hale getirilmeli”

Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adnan Gündüz, yem, et ve süt piyasasındaki fiyat dengesini sağlamak için kapatılan veya özelleştirilen yem sanayisi, süt fabrikaları ve et balık kurumunun mutlaka aktif hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

“Et ve süt kurumları işlevsel hale getirilmeli”
Yayınlama: 04.06.2024 11:54:30
20
A+
A-

Süt üreticilerinin, sütün hak ettiği değerde satılmadığını öne sürdüğünü ifade eden Başkan Gündüz, bir taraftan da yetiştiricilerin süt fiyatının yüksek olduğunu ve süt alamadıkları için yakındıklarını anlattı.

“HEM ÜRETİCİ HEMDE TÜKETİCİ ŞİKAYETÇİ”

Yaşanan bu problemin bir yerde hatanın olduğunu gösterdiğini dile getiren Gündüz, “Ya üreticiler ya da tüketicilerden biri fiyattan memnun olması lazım ama ülkemizde her iki tarafta piyasadan şikâyetçidir. Bu dünya ticaret düzenine aykırıdır. Çünkü mutlaka bir tarafın memnun olması gerekirdi. Fakat her iki taraf memnun değilse, demek ki işleyişte bir yanlış vardır. Devletin yem fabrikalarını elinde bulundurmasındaki amaç çiftçiye ve yetiştiriciye girdilerini ucuza temin ettirmek içindi. Süt fabrikalarının görevi neydi? Sütü vatandaşın elinden istediği fiyattan alıp, piyasaya düzenli bir şekilde süt vererek tüketici ile üretici arasındaki dengeyi sağlamaktı. Et ve süt kurumunu da bu sebepten açmışlardır. Çünkü devletin herhangi bir ticarete ihtiyacı yoktu. Ama şu anda her üç kurum kapatıldığı için yetiştirici de üretici de ve tüketici de piyasadan şikâyetçidir” ifadelerini kullandı.

“İŞİ BİLEN ÇOBAN KALMADI”

İnek sayılarının her geçen gün azaldığını ifade eden Gündüz, “Bugünkü halimiz geçmişte yapılan hatalardan, şimdiki hatalar ise geleceğimizi etkileyecektir. Bundan 15-20 sene önce çoban, yetiştiricilerle ve meralar ile ilgili hatalar yapıldı. Bundan dolayı şu anda bu sıkıntıları yaşıyoruz. Şimdi yapılan hatalardan dolayı ise ileride doğum yapacak inek sayımız azalıyor, düve sayımız azalıyor ve bu işi bilen kendi yerli ve milli çobanlarımız kalmadı. Suriye ve Afganistan’a bağımlı çobanlarla bu işi götürmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

“ÜRETİCİ ETİNİ VE SÜTÜNÜ SATACAĞI YER BULAMIYOR”

Böyle giderse ileriki yıllarda et, süt, peynir, buğday, arpa bulamayacaklarını belirten Gündüz, son olarak şunları söyledi: “Yem fabrikalarını tekrar aktif hale getirmezsek, çiftçiye ve yetiştiriciye yemi ucuza temin etmezsek onlarda bize süt ve eti ucuza vermezler. Liyakat sorunu Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi burada da, Tarım Bakanlığı’nda da çok büyük bir problemdir. İşin ehilleri tarafından yem, süt ve et balık kurumları tekrar aktif hale getirilmesi gerekiyor. Çünkü bunlar üreticiler ile tüketiciler arasındaki fiyat dengesini sağlamaları için gereklidir. Üretici etini ve sütünü satacağı yer bulamıyor. Gidişattan memnun olunmadığı için çiftçi, besici ve üretici elindekini satıp başka işlere yöneliyorlar.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.