Sason’da koza hasadı başladı

İpek böceği üreticisi Fatih Aydın, İpek böceği larvalarının 45 günlük sürenin ardından koza gelişimlerini tamamladıklarını ve yaş koza hasadının başladığını söyledi.

Sason’da koza hasadı başladı
Yayınlama: 10.06.2024 12:29:14
39
A+
A-

Unutulmaya yüz tutan mesleklerden olan ipek böceği yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmaya başlandığı Sason’da üreticiler kısa sürede yüksek kazancı olan koza hasadına başladı. Kozanın önemli bir gelir kapısı olduğunu söyleyen Fatih Aydın, “En fazla bir ay çalışması vardır. Bu bir ayda iyi bakılırsa çok iyi verim sağlanıyor. Yetkililerden destek de alıyoruz İki yıl önce fırtınada kurduğum ipekböceği çadırı zarar görmüştü. Kendi imkanlarımla duvar ördüm ve çadırda yırtılan yerlere yama yaptım” dedi.

“TÜTÜN İŞİNDEN DAHA KAZANÇLI”

Eskiden tütün üretimi yaptıklarını ama tütünün getirisinin ipek böcekçiliği kadar kârlı olmadığını kaydeden Aydın, “Dut yaprağı kıtlığı yaşandığı için bahçemizin her tarafına dut ağacı fidanı diktik. Onun dışında getirisi çok güzel. Bu sene koza kilosunun 800 ile bin lira arasında olmasını bekliyoruz. Eskiden tütün üretimi yapıyorduk. Tütünün getirisi bunun kadar karlı değildi. Şimdi bununla uğraşıyoruz. Çok kazançlı bir iştir. Kozaları teslim ettiğimizde geçen seneler gibi 6 yada 7 ay paramızı beklemeyiz.” dedi.

“DAHA FAZLA BESLEYEN DAHA FAZLA KAZANIYOR”

Sason ilçesinde ipek böcekçiliğinin gün geçtikçe geliştiğine dikkat çeken İlçe Koza Birlik Başkanı Zülkif Aktaş, birçok köyde ve merkezde bazı ailelerin ipek böceği üretimi yaptığını söyledi. Bu yıl Sason’da birçok ailenin ipek böceği beslediğini kaydeden Aktaş, “Bu yıl geçen yıllara göre daha yüksek rekolte bekliyoruz. Aileler 40 yada 45 gün içinde üretime göre gelir elde ediyor. Ama daha fazla kutu besleyen aileler, daha fazla gelir de elde edebiliyor” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.