Selfie çekme merakının hem bireysel hem de toplumsal düzeyde olumsuz sonuçlara yol açtığını belirten Sosyolog Taner Günce, önemli uyarılarda bulundu.
Sosyal medya kullanıcıların beğeni toplamak veya etkileşimi artırmak için sergiledikleri bazı davranışların olumsuz sonuçlar doğurduğuna işaret eden Günce, bu etkileşimi artırma yöntemlerinden birisinin de selfie çekme olduğunu söyledi. Etkileşimi artırmak için selfie çekmek yani kişinin kendi fotoğrafını genellikle bir akıllı telefon veya kamera yardımıyla çekme merakının hem bireysel hem de toplumsal düzeyde olumsuz sonuçlara yol açabildiğini ifade eden Günce, insanların ilgi çekici veya ekstrem fotoğraflar elde etmek için tehlikeli yerlere gitme eğiliminde olabildiklerini kaydetti.
Sosyal medya üzerinde beğeni ve onay arayışı, kişilerin depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabildiğini belirten Günce, “Beğeni alamamak veya olumsuz yorumlar almak, duygusal çöküntüye yol açabilmektedir. Yine sanal ortamdaki etkileşim, gerçek hayattaki sosyal etkileşimlerin azalmasına neden olmaktadır. İnsanlar, yüz yüze iletişim yerine sosyal medya üzerinden kendilerini ifade etmeyi tercih edebilirler, bu da derin ve anlamlı ilişkilerin zayıflamasına yol açar” diye konuştu.
Selfie çekme merakının kişilerin farkında olmadan kişisel bilgilerini ifşa etmelerine de neden olduğunun altını çizen Günce, şöyle devam etti: “Fotoğrafların arka planında yer alan bilgiler, konumlar veya diğer kişisel detaylar kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilir. Paylaşılan fotoğraflar, kişilerin izni olmadan yayılabilir ve başkaları tarafından kötüye kullanılabilir.”