Dicle Elektrik, Temmuz ayında kaçak elektrik kullanımı ve aşırı sıcaklar nedeniyle enerji tüketiminin yüzde 25 arttığını, trafo yangınlarında ise geçen yıla göre yüzde 200 artış yaşandığını açıkladı.
Dicle Elektrik, Temmuz ayında bölgede etkili olan aşırı sıcaklar, kaçak elektrik kullanımı ve tarımsal sulama nedeniyle enerji tüketiminde olağanüstü bir artış yaşandığını duyurdu. Şirket, kaçak elektrik kullanımının enerji altyapısına ciddi zarar verdiğini ve sadece Temmuz ayında yanan trafo sayısında yüzde 200 artış görüldüğünü bildirdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Temmuz ayı boyunca sıcaklıkların mevsim normallerinin 6 ila 12 derece üzerinde seyrettiği Güneydoğu illerinde, Şanlıurfa 44, Diyarbakır 45 ve Mardin 43 dereceye ulaştı. Bu sıcak hava dalgası enerji tüketimini rekor seviyelere taşırken, kaçak kullanım ise şebeke üzerindeki yükü kritik seviyelere ulaştırdı.
“SAHADA ARALIKSIZ ÇALIŞIYORUZ”
Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Bu olağanüstü koşullarda şebekeyi ayakta tutmak için sahada aralıksız çalışıyoruz. Ancak bu yükü sadece teknik müdahaleyle kaldırmak mümkün değil. Vatandaşlarımızın hem tasarruflu hem de yasal tüketim konusunda duyarlılık göstermesi gerekiyor” dedi. Arvas, bazı bölgelerde kaçak elektrikle aynı anda iki-üç klimanın çalıştırıldığını, bunun trafo ve enerji iletim hatlarında ciddi arızalara yol açtığını söyledi. Özellikle tarımsal sulama ve yasa dışı tüketimin, trafolardaki yangınların ana nedeni olduğunu belirtti. Şirket, kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü vurgularken, vatandaşlardan da enerji tasarrufu ve yasal kullanım konusunda iş birliği beklediklerini ifade etti.