Batman’da doğal şifa kaynağı olarak bilinen ihlamurun kilosu bu yıl 2800 TL’yi görerek vatandaşları adeta şoke etti.
Havanın sonbaharla birlikte serinlemeye başladığı bu günlerde, özellikle kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendiren ve birçok faydası bulunan ihlamura ulaşmak isteyenler, yüksek fiyatlar nedeniyle sıkıntı yaşayacak gibi görünüyor.
Azalan Mahsul, Artan Fiyatlar
Turgut Özal Bulvarı üzerindeki Bağdat Çarşısı’nda satışa sunulan ihlamurun fiyatındaki artış, esnaf tarafından mahsulün azlığı ve arz-talep dengesine bağlanıyor. Bağdat Çarşısı yetkilileri, “Çiçek İhlamur olarak adlandırdığımız bu şifa kaynağı bitkimiz Yalova’dan geliyor. Olumsuz doğa şartları nedeniyle bu yıl mahsul oldukça az. Bu da doğal olarak fiyatlara yansıyor” dedi.
Tüm Bitkilerde Benzer Durum
Yetkililer, sadece ihlamurun değil, genel olarak tüm bitkilerde fiyat artışı gözlendiğini ifade etti. “Bu yıl doğal ürünlerin fiyatları ciddi şekilde yükseldi. Talep yüksek, üretim ise düşük” açıklamasında bulundular.
Vatandaşlar, özellikle sağlık için tercih ettikleri ihlamuru almakta zorlanıyor. Kimi vatandaşlar fiyatların düşmesini bekleyerek alışverişlerini ertelemek zorunda kalırken, kimileri ise sadece bakmakla yetiniyor.