Yapımcı ve yönetmen İhsan Taş, Telif Yasası’nın çıkmamasındaki asıl sebebin başrol oyuncularının talep ettiği yüksek ücretler olduğunu söyledi.
Batmanlı ödüllü yapımcı ve yönetmen İhsan Taş, uzun süredir gündemde olan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Telif Yasası ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. “Bu sektörde yıldızlar kazanıyor, emekçiler sürünüyor” diyen Taş, yapım bütçelerinin büyük bir kısmını tüketen astronomik ücretler talep eden başrol oyuncularının en büyük engel olduğunu vurguladı.
“YÜZDE 70 BAŞROLE, GERİ KALANIYLA FİLM Mİ YAPILIR?”
Taş, her projede pastanın yaklaşık yüzde 70’ini başrol oyuncularının aldığını, geri kalan bütçeyle filmin tamamlanmasının imkânsız hale geldiğini söyledi. Yapımcıların çoğu zaman borçlanarak ya da kredi çekerek filmlerini vizyona koymaya çalıştıklarını ifade eden Taş, “Bütçenin en büyük kısmının reklama ayrılması gerekirken, başrole giden ücretler yüzünden tanıtıma kaynak kalmıyor. Reklam olmayınca film gişede de karşılık bulamıyor” dedi. Yaşanan bu dengesizlik yüzünden birçok yapımcının sektörden çekildiğini, bazılarının farklı işlerde çalışmak zorunda kaldığını, hatta intihar edenlerin bile olduğunu belirten Taş, “Durum böyleyken Telif Yasası nasıl hayata geçirilecek?” diye sordu.
“ÖNCE KENDİ İÇİMİZDEKİ ADALETSİZLİĞİ GİDERMELİYİZ”
Sektörde gerçek bir değişim isteyen yapımcı, yönetmen ve sanatçılara da çağrıda bulunan Taş, “Eğer gerçekten daha adil, daha sürdürülebilir bir sistem istiyorsak; önce kendi içimizdeki adaletsizliği değiştirmeliyiz ve kalıcı bir çözüm üretmeliyiz hep beraber” ifadelerini kullandı.