Batman’da 15–16 Kasım’da etkili olan şiddetli yağışların ardından yaşanan su taşkınlarıyla ilgili Batman Belediyesi detaylı bir açıklama yaptı.
Batman Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, kentte su baskınlarını artıran temel etken yağışın şiddeti değil; mazgal ve hatları tıkayan 40 ton çöp, plastik, ambalaj, evsel atık ve yaprak oldu. Belediye ekipleri tıkanan noktaları temizleyerek akışı yeniden sağladı. Yağışın en yoğun olduğu saatlerde belediye, 391 personel ve 58 araçtan oluşan ekiplerini 7/24 görevlendirerek su baskınlarının etkisini azaltmak için yoğun bir çalışma yürüttü. Şehrin çeşitli noktalarında tıkanan mazgallar nedeniyle suyun akışı durma noktasına geldi; toplam 40 ton atık ve 468 mazgal temizlenerek hatlar yeniden işler hale getirildi.

MAZGALLARI ATIKLAR TIKADI…
Belediyenin paylaştığı bilgilere göre, kentte su seviyesinin hızla yükseldiği altı kritik bölge dikkat çekti. Sanayi Sitesi, Petrol City AVM arkası–Tilmerç hattı, Eğitim ve Araştırma Hastanesi çevresi, Belde Mahallesi Köprülü Kavşak, Wordmar önü ve Belde İMKB Kavşağı yağmurun etkisinin en sert hissedildiği yerler oldu. Bu noktaları diğer bölgelerden ayıran faktör ise sadece yağışın şiddeti değildi. Mazgallara atılan çöp, plastik ambalajlar, evsel atıklar ve dökülen yapraklar suyun akışını tamamen keserek hatların tıkanmasına ve suyun geri basmasına yol açtı. Belediye, “En büyük sorun şiddetli yağmur değil; altyapıya bırakılan atıklar ve sorumsuz kullanım” vurgusunu yaptı.

TIKALI HATLAR TEK TEK AÇILDI…
Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü ekipleri, yağmurun en yoğun olduğu anlarda tıkanan hatları tek tek açarak su birikimlerini tahliye etti. Sanayi Sitesi’ndeki altyapıya bırakılan atıklar kaldırıldı, Petrol City AVM arkası–Tilmerç hattındaki birikmeler giderildi, hastane çevresindeki mazgallar temizlenerek suyun akışı yeniden sağlandı. Batman Belediyesi, “Mevsimin ilk ve en şiddetli yağışıyla birlikte oluşan tüm tıkanmalar giderilmiş, kent genelinde yağmurun yol açtığı olumsuzluklar büyük ölçüde kontrol altına alınmıştır” açıklamasında bulunarak çalışmaların durmaksızın sürdüğünü bildirdi.
