Yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü

Batman’da etkili olan yağışlar, kuru tarım yapan çiftçilerin toprağını nemlendirerek ekim için gerekli koşulları oluşturdu.

Yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü
Yayınlama: 18.11.2025 18:05:39
11
A+
A-

Ziraat Odası yetkilileri, yağışların sevindirici olduğunu ancak toprağın ideal tavına ulaşması için önümüzdeki günlerde yeniden yağmura ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, son iki gündür kentte etkili olan yağışların kuru tarım yapan çiftçiler için önemli bir fırsat oluşturduğunu söyledi.

“ÇİFTÇİLER EKİM İÇİN YAĞIŞ BEKLİYORLARDI”

Doğan, yağışların her ne kadar ilin tamamını kapsayacak düzeyde olmasa da ekim yapan çiftçiler için toprağın 25–30 santimetrelik üst katmanını nemlendirdiğini belirterek bunun “iyi bir tohum yatağı” oluşturduğunu ifade etti. Doğan, uzun süredir ekim hazırlığı yapan çiftçilerin yağışı beklediğini hatırlatarak, “Çiftçilerimiz uzun süredir yaptıkları hazırlıklar var. Ekim için yaptıkları çalışmalar için bekliyorlardı. Ekim yapmak için yağış bekliyorlardı ve o yağış geldi. Şimdilik önümüzdeki bir-iki haftaya kadar tarımsal üretimin ekilişinin yapılması için yeterli bir yağmurdur. Ancak ondan sonra yine biz bir yağmur bekliyoruz, bir yağmurun yağması lazım; toprağın tamamıyla ana tavına ulaşması için.” dedi.

“YAĞIŞLAR ÇOK İYİ OLDU”

Yağışların ekim için başlangıç niteliğinde olduğunu vurgulayan Doğan, şunları söyledi: “Şu anda çiftçilerimiz bu noktada yüreklerine su serpildiği için mutlu diyebiliriz. Çiftçilerimiz bu yağış nedeniyle keyiflendi. Çiftçiler, uzun süredir yapmış oldukları tohum ve gübre hazırlıklarının hepsini artık bu günden sonra tarlayla buluşturmaya ve tarımsal üretim için ekim yapmaya başlayacaklar. Sanırım bu hafta ve önümüzdeki hafta içerisinde ekimlerini yapacaklardır. Dediğim gibi, bir 15-20 milimetre civarında tekrar yeni bir yağış bize gereklidir, kuru tarımdaki tarımsal üretim için. Yani yağışlar çok iyi oldu, özellikle Batman ilimiz için.” Doğan, çiftçilerin bu hafta ve önümüzdeki hafta içerisinde ekim çalışmalarına hız vereceğini ifade ederek sürecin verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.