Batmanlı gazeteciler, okullarda verilmesi yasaklanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” programının düzenlenmesini haberleştirdikleri için haklarında suç duyurusunda bulunan Batman Barosu Kadın Hakları Merkezini basın açıklamasıyla protesto etti.
Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan açıklamayı, Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği Başkanı Veysi Demir okudu. Demir, söz konusu semineri eleştiren haber nedeniyle gazeteciler hakkında “Halkı yanıltıcı bilgiyi yayma” ve “Kin ve düşmanlığa tahrik” iddialarıyla savcılığa başvurulmasını kabul edilemez bulduklarını söyledi. Demir, Baro’nun bu suç duyurusundan sadece iki gün sonra, tutuklanan bir ulusal basın mensubu için Türkiye genelinde 65 baronun imzaladığı “Gazetecilik faaliyeti suç değildir” başlıklı ortak bildiriye imza attığını hatırlatarak çelişkiye dikkat çekti.
Demir şu ifadeleri kullandı: “Yerel basını şikâyet eden Batman Barosu, iki gün sonra yayınladığı bildiride ‘Gazetecilik suç değildir’ diyordu. Bu ne yaman çelişkidir? İstanbul’daki gazeteci yargı sopasıyla baskılanınca ‘Kullanmayın’ diyeceksiniz, ama Batman’daki yerel gazeteci sizi eleştirince aynı sopayı siz sallayacaksınız! Başkaları için savunduğunuz ifade özgürlüğünü Batmanlı gazetecilerden esirgemezsiniz.” Gazeteciler, ifade özgürlüğünün tüm basın mensupları için eşit olması gerektiğini vurgulayarak Batman Barosu’nun tutumunu protesto etti.
