UYDU KENT TARTIŞMASI!

Batman’da gündeme getirilen uydu kent projelerine sert tepki gösteren TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu, geçmişte “imar sorunu çözüldü” denilmesine rağmen bugün uydu kentlerin zorunluymuş gibi sunulmasının planlama açısından ciddi bir çelişki yarattığını vurguladı.

UYDU KENT TARTIŞMASI!
Yayınlama: 22.01.2026 16:51:33
86
A+
A-

“KENT BİLİMSEL PLANLAMAYLA BÜYÜR”

TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Batman’da uydu kentler üzerinden yürütülen planlama yaklaşımına ilişkin kamuoyuna açıklama yaptı. Açıklamada, geçmiş yıllarda yapılan plan revizyonları sonrası “Batman’ın imar sorunu çözüldü” başlığıyla kamuoyuna sunulan açıklamalar hatırlatılarak, bugün gelinen noktada uydu kentlerin kaçınılmaz gibi gösterilmesinin ciddi bir planlama tutarsızlığı olduğu ifade edildi. Kurul, “Eğer imar sorunu çözüldüyse bugün neden uydu kentlere ihtiyaç duyuluyor? Çözülmediyse, yıllarca kamuoyuna yanlış bir algı mı sunuldu?” sorularını gündeme getirdi. TMMOB Batman İKK açıklamasında, uydu kent yaklaşımının Batman için ciddi riskler taşıdığına dikkat çekildi. Mevcut planlı alanlar dururken yeni alanlara yönelmenin sorunu çözmek değil ertelemek olduğu belirtilirken, uydu kentlerin kentsel yayılmayı artırarak altyapı ve ulaşım maliyetlerini katladığı vurgulandı.

TMMOB’DAN ÇAĞRI…

TMMOB, uydu kentlerin; şeffaf ve katılımcı bir süreç işletilmeden, meslek odalarının ve akademik çevrelerin görüşü alınmadan gündeme getirilmesini planlama disiplininin aşınması olarak değerlendirdi. Kent planlarının günübirlik ihtiyaçlara göre değil, uzun vadeli kamu yararı esas alınarak hazırlanması gerektiği vurgulandı. TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu açıklamasında şu çağrıya yer verildi: “Batman’ın geleceği, uydu kent adı altında yeni alanlar açılarak değil; mevcut planlı alanların hayata geçirilmesi, altyapı yatırımlarının tamamlanması ve denetimsiz yapılaşmanın önlenmesiyle kurulabilir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.