“BAKANLIK DEĞİL, TÜRKİYE’Yİ İSTİYORUZ”

Çapraz Sorularla Seyr’i Siyaset programında çarpıcı açıklamalarda bulunan 27. dönem HDP Batman Milletvekili ve 28. dönem Yeşil Sol Parti Batman Milletvekili adayı M. Rüştü Tiryaki, “Bakanlık değil, Türkiye’yi istiyoruz” dedi.

“BAKANLIK DEĞİL, TÜRKİYE’Yİ İSTİYORUZ”
Yayınlama: 23.04.2023 13:13:29
Düzenleme: 23.04.2023 13:29
167
A+
A-

Batman Medya ve Batman Yön gazetelerinin Youtube kanalları üzerinde Çapraz Sorular Seyr’i Siyaset programının üçüncü bölümü yayınlandı. Batman ve ülke gündeminin ilk sırasında yer alan 2023 seçimleri, HDP’nin neden Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime girdiğine dair Yeşil Sol Parti Batman Milletvekili Adayları M. Rüştü Tiryaki ve Zeynep Oduncu merak edilenleri yanıtladı. Moderatörlüğünü gazeteci Ferit Tunç’un yaptığı, gazeteci Ercan Arslan’ın sorularıyla programa katkı sağladığı Çapraz Sorular Seyr’i Siyaset programının bu haftaki konukları HDP Batman Milletvekili M. Rüştü Tiryaki ve Yeşil Sol Parti Batman Milletvekili Adayı Zeynep Oduncu oldu. Batman Medya Gazetesi ve Batman Yöna Gazetesi Youtube kanallarında yayımlanan canlı yayında milletvekili adayı Tiryaki ve Oduncu seçim gündemine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte canlı yayınlanan Çapraz Sorular Seyr’i Siyaset programında konuşulanlar…

“KİMSE BİZDEN BOYNUMUZU KASABIN BIÇAĞINA UZATMASI BEKLEMESİN”

Yeşil Sol Parti Batman Milletvekili Adayı M. Rüştü Tiryaki, “Biliyorsunuz HDP hakkında bir kapatma davası açılmış durumda. HDP seçimlere bir kapatma tehlikesi altında gidiyor. Ve kapatma davasının son aşamasına geldik. Tehdit altında HDP ile seçime gitmeme kararı aldık. AKP-MHP ittifakının iktidarı devretmemek için savaş bile çıkartabileceklerini yazar ve çizerler konuşuyor. Bu koşullar altında herhalde kimse bizden boynumuzu kasabın bıçağına uzatması beklemesin. Bu nedenle başka bir yol belirlemek zorunda kaldık. HDP, bir birleşenler partisidir. Tek bir partiden oluşmuyor aslında. HDP fikriyle adını savunan partiler var. HDP fikriyatını oluşturan bir parti de Yeşil Sol Parti’dir. Biz de Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime girme kararı aldık” dedi.

“BİZ MİLLET İTTİFAKININ BİR PARÇASI DEĞİLİZ”

Millet ittifakının bir parçası olmadıklarını söyleyen Milletvekili Adayı Tiryaki, “Biz millet ittifakının bir parçası değiliz. Hiç bir zaman da millet ittifakının bir parçası olmadık, cumhur ittifakının bir parçası olmadığımız gibi. Ne millet ittifakının ne de Cumhur ittifakının bir stepnesi değiliz. Kendimizi ilk günden itibaren 3 bir yol stratejisi izleyen bambaşka bir ittifakının içerisinde bir siyasi parti olarak tanımladık. Ayrıca emek ve özgürlük ittifakı ile seçime giriyoruz. Millet ittifakının bir ortağı değiliz. Son yıllarda gerçekten bizi yok etmek isteyen bir siyasi iktidar var. Bu siyasi iktidara kaybettirmez için yerel seçimlerde biz bir stratejik belirlemiştik. Olabildiği kadarıyla çok fazla belediye kazandık. Büyük şehirlerde bu siyasi iktidara kaybettirme siyaseti benimsemiştik ve 31 Mart seçimlerinde bunu başardık. Şimdi de stratejimiz Cumhur ittifakına cumhurbaşkanı adayını kaybettirmek. İttifakıyla bir masa etrafında toplanma heveslisi değiliz. Onlarla aynı pencereden dünyaya bakmıyoruz. Sadece bu siyasi iktidarın yarattığı yıkımı restorasyonla restore etmek isteyen bir millet ittifakı var. Dünya görüşlerimiz örtüşmediği gibi bu ülkeye dahi hayallerimiz bile örtüşmüyor. Aramızda şöyle bir ilişki var biz kendimizi Cumhur ittifakı ile mücadele eden millet ittifakı ile de rekabet eden bir pozisyonda görüyoruz” diye konuştu.

“SEÇMENLERİMİZ POLİTİKTİR”

Batman ve bölgedeki seçmenlerinin politik olduğuna dikkat çeken Milletvekili Adayı Zeynep Oduncu, “Bölgede ve Batman’daki seçmenlerimiz politiktir. Şu anda seçim sürecini bizden daha çok takip ediyorlar. Sokakları indiğiniz zaman halkla görüştüğünüz zaman, politik bir seçmene zaten sahibiz. Bu noktada Yeşil Sol Parti olarak halka kendimizi anlatmamıza çok gerek kalmıyor. Zaten gittiğimiz zaman bu HDP’nin kapatılma davası üzerinden zaten halk bunu kendisi görüyor ve Yeşil Sol Parti çatısı altında birleşerek bizim meclise çok daha büyük temsiliyet noktada eksikliğini yaşayacağımızı düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’Yİ İSTİYORUZ”

Seçimlerde her hangi bir çıkar için ittifak görüşmesi yapmadıklarını söyleyen Milletvekili Adayı Tiryaki, “Türkiye’yi istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı yardımcılığını istemiyoruz. Bakanlık istemiyoruz. Gerçekten de bu ülkeye dair hayallerimiz var. Hayallerimiz bir cumhurbaşkanlığı yardımcılığı bir bakanlıktan çok daha büyük. Kuşkusuz her siyasi partinin amaçlarından biri yönetime ortak olmaktır. Bizim de yönetime ortak olmak ve mümkünse bu ülkeyi tek başına parti olarak yönetmeye iddiamız var. Olağan koşullarda bunu bir veya iki seçimde gerçekleştirecek potansiyele sahibiz. Bu ülkede bütün ötekileri temsil edebilecek tek partiyiz. Biz at pazarlığı yapmak için siyaset yapmıyoruz. Biz kendimizi Erdoğan karşıtı olarak tanımlamıyoruz. Biz bağımsız olarak kendi siyasetimizi sadece kitlelere anlatmaya çalışıyoruz. İnsanları bir lokma ekmeğe muhtaç eden bir siyasi partiden bahsediyoruz. Bu siyasi iktidarın değişmesi gerekir. Gerçekten de toplumun büyük bir kesiminin böyle bir talebi var” dedi.

“5 VEKİL ÇIKARTMAK İÇİN UĞRAŞIYORUZ”

Seçimlerde iddialı bir parti olduklarını söyleyen Milletvekili Adayı Oduncu, “Bütün siyasi partilerin kendilerince iddiaları olabilir. Bu gün onlarda 5 aday çıkartıp, 5 aday için çalışma yürütüyorlar. Geçmişteki dönenlerimizde zaten AKP aday çıkarttığı zaman biz HDP olarak seçime girdiğimiz zaman çok küçük oylarla 5’inci adayımızı çıkartamamıştık. Bu dönem tatbiki ikinci aday için çalışmaları olacak. Ama biz şuan ki sürece, ülkedeki büyük kaosa ve AKP’nin, MHP’nin yarattığı o kaos atmosferine baktığımız zaman biz Batman’da 5 iddiamızı yapacağız. Onlar iki için uğraşırken biz 5’i çıkartmaya çalışacağız” diye konuştu.

“KÜRT SORUNUN MİMARI CHP’DİR”

Kürt sorununun mimarının CHP olduğunu söyleyen Milletvekili Adayı Tiryaki, “Kürt sorununu yaratan mimarlar kimlerdir diye sorarsanız? Bu cumhuriyetin kadrolarıdır. Bunların başında da CHP geliyor. Kürtlerin dilinin inkârının temeli de o dönemde atıldı. Kürtlerin yaşadığı coğrafyanın bir bütün olarak inkâr edilerek adının dilinin tarihinin hepsinin değiştirildiği temeli de o dönemde atıldı. Yani kentlerimizin ismi değiştirildi, köylerimizin isimleri değiştirildi, çocuklarımıza kendi dillerinde isimlerini veremedik. Hepsi Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilk dönemlerinde yaşandı. Bunda herhangi bir tartışma yok. Sorunun mimarı onlar. Ve bugün biz o sorunu yaratan mimarlarından o sorunu çözmelerini istiyoruz. Çözebilirler mi? Bunu hep birlikte yaşayıp göreceğiz” açıklamalarında bulundu.

“HÜDA PAR İLE BUGÜN İÇİN GÖRÜŞMEMİZİN KOŞULU YOKTUR”

Hüda Par ile neden bir araya gelmedikleri yönünde sorulan soruya cevap veren Milletvekili Adayı Tiryaki, “Hüda Par meselesine gelince; bu gerçekten de bizim için hassas bir meseledir. Bu iki siyasi parti arasında rekabet olarak tanımlanamayacak bir konudur. Bölgemiz 90’lı yıllarda çok acı çekti binlerce yurttaşımızı en az 3 bin yurttaşımızı aslında faili belli ama faili meçhul olarak tanımlanan cinayetlerde katledildiler. Bu faili meçhul denilen cinayetlerin kentte yaşayan sivil insanlardır. Sokakta dolaşan Batman’da, Diyarbakır’da, Silvan’da ve pek çok kentte sokakta dolaşan 3 bin Kürdü bu faili meçhul cinayetlere kaybettik. Bunun sorumlusu olarak görüyoruz. Halkımızın büyük bir bölümü de bunun sorumlusu olarak görüyor. Ben şöyle bir şey söyleyemem Hüda Par’ın içerisindeki herkes bu cinayetlerin ortağıdır diyemeyiz. Böyle bir şey söyleyemem. Ama bu cinayetlerin arkasındaki siyasi akılın devamı olarak görüyor Kürtler. Dolayısıyla HDP’nin ve Yeşil Sol Partinin bizim kadrolarımızın Hüda Par’a yaklaşımı biraz böyle. Çünkü geçmişi kan ve gözyaşı olan bir süreçten bahsediyoruz. Bahsederken bile tüylerimiz diken diken oluyor. Bir geçmişin üzerine üstelik sizi yok etmek isteyen bir siyasi iktidarın ittifak yaptığı bir dönemde görüşmeyi izah edebilir misiniz. Siz diyorsunuz bu siyasi parti ile neden görüşmüyorsunuz. Bence bugün için böyle bir koşul yoktur” şeklinde konuştu.

“PARTİMİZ BENİ ONURLANDIRDI”

Milletvekili Adayı Oduncu, “Tabii bu konuda partimiz ikinci sıra adaylığını vererek beni onurlandırdı.  Bu benim için sürpriz olmadı. Partimiz çünkü zaten menfaatlerin çıkarların olduğu bir parti, siyasi bir oluşum değil.  Bizde de zaten Kürt olarak, kadın olarak mücadeleci bir ruha sahibiz. Zaten kayyumların iktidarın kadına bakış açısı ortada, yani kadınları kapalı kapılar ardına göndermek isteyen söz sahibi olmalarını istemeyen, eşit temsiliyeti kabul etmeyen ve bunu her zaman dile getiren bir iktidar var. Kadını varlığından rahatsız olan bir iktidar var. Bu anlamda Yeşil Sol Parti, HDP çatısı altında kadın mücadelesini biz çok benimseyen kadın mücadelesinin her anlamda var olması gerektiğine inanan bir oluşumuz. Bu sisteme karşı varlığımızı her zaman sözünü söyleyen ve bundan sonraki süreçte de var olacağımızı söyleyen ve kadınların gençlerin bu anlamda geriye itilmesi ötekileştirilmesini kabul etmeyen bir anlayışı ötekileştirmesi kabul etmiyoruz” dedi.

“TBMM’DE EN ÇOK TANINAN BATMAN’IN 4 VEKİLİDİR”

HDP Batman Milletvekillerinin TBMM’de en çok tanınan vekiller olduğunu belirten Milletvekili Adayı Tiryaki, “Batman’ın her 4 milletvekili için şunu söyleyebilirim; bu kenti TBMM’de en iyi şekilde temsil etmişlerdir. 600 milletvekili içerisinde bir araştırma yapılsın en çok tanınan hangileridir diye eminim en çok tanınan vekiller arasında HDP’nin Batman milletvekilleridir.   Meclis kürsüsünü en çok kullan vekiller arasındayız. Her birisi aynı zamanda parti içerisinde de çok üst düzey görevler almış kişilerdir” ifadelerini kullandı.

“İŞSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRACAK ÇÖZÜMLER BULACAĞIZ”

Batman ile ilgili yürütecek çalışmalarına değinen Milletvekili Adayı Oduncu, “Batman hızlı şehirlerden bir kenttir. Biz iktidar olursak Batman’ın şehirleşmenin imar yapısını daha güzel, daha halka hitap edecek bir imar yapısının olmasını isteriz. İşsizlik konusunda Batman’da çok ciddi işsizlik problemi var. İşsizlik alanında işsizliğe çözüm olabilecek alanların yaratılması için bu alanda çalışmalarımızın olmasını düşünüyoruz. Kadınların söz sahibi olduğu, iş alanlarının artırılacağı, kadınların kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri alanların olması üzerine bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Kadına şiddet noktasında Batman’da intihar vakalarının olduğu, kadınların katlettiği süreçler yaşıyoruz. Bu anlamda kadınların genel anlamda kendilerini ifade edebilecekleri 7/24 destek alabilecekleri kurumların var olması gibi çalışmalar yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

“SELAHATTİN DEMİRTAŞ’A BİR ÖZÜR BORÇLARI VAR”

Milletvekili Adayı Tiryaki, “İnsanların Selahattin Demirtaş’a bir özür borcu var. Gerçekten de dokunulmazlığının kaldırılmasına evet dediler. O teklifi götüren Ahmet Davutoğlu o dönemin başbakanı ve cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu da o dönem anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz demişti. Ve o kapıyı açan Demirtaş’ın tutuklanmasına giden yolu açan o dönemki siyasetti. Ama ben şimdi böyle bakmadıklarına inanıyorum. Bu konuda geri adım attı atacaklarını umuyorum. Şuanda karar veren konumunda bunlar değil ama asıl sorun şu; bu bir yanılsama olarak değerlendirmek gerekir. Gerçek değerlendirme şu; arkadaşlarımızın dokunulmazlığının kaldıran da AKP idi. Arkadaşlarımızı zindana atan da AKP idi. Arkadaşlarımızı bu gün hale cezaevinde tutsak tutan da AKP ve ortağı MHP idi. Yoksa bu teklifi TBMM’ye getiren CHP ve Kılıçdaroğlu değildi” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.