Uzman Klinik Psikolog Tuğçe Tuncay, aşırı teknoloji kullanımının uyku, zihinsel sağlık ve sosyal ilişkiler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek mavi ışığın uyku üzerindeki zararlarına vurgu yaptı.
Teknolojinin hayatımıza kattığı kolaylıklar saymakla bitmese de aşırı ve bilinçsiz kullanımı, çeşitli fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Uzman Klinik Psikolog Tuğçe Tuncay, özellikle teknolojik cihazların uyku düzenini bozduğuna, beyin gelişimini engellediğine ve sosyal ilişkilerde kopmalara yol açtığına dikkat çekiyor.
“ODAKLANMA YETENEKLERİNİ ZAYIFLATABİLİR”
Yetişkinler açısından da farklı problemlerin ortaya çıkabileceğini belirten Tuncay, “Yetişkinlerde, özellikle sabah uyandıklarında telefonlarına bakma alışkanlığı, kişilerin odaklanma yeteneklerini zayıflatabiliyor. Bu durum, hem iş hayatlarını hem de günlük yaşamlarını olumsuz etkileyerek verimliliği düşürebilir. Ayrıca sosyal medyada fazla vakit geçirmek, başkalarının hayatlarıyla kıyaslama yapmaya yol açabilir. Bu da kişide yetersizlik duygusu yaratabilir, öz güvenin zayıflamasına ve depresif duygulara neden olabilir.” ifadelerini kullandı.
“MAVİ IŞIK UYGUSUZLUK SORUNU MEYDANA GETİRİR”
Teknolojinin oluşturduğu fiziksel etkilerin de önemli bir konu olduğuna değinen Tuncay, konuşmasına şöyle devam etti: “Teknolojik cihazlar mavi ışık yayar. Mavi ışık, normalde gün ışığında bulunan bir ışıktır. Ancak gece saatlerinde bu ışığa maruz kalmak, uyku hormonlarının salgılanmasını engeller. Bu da kişilerin uykuya dalmalarını zorlaştırır ve uyku kalitesini düşürür. Ayrıca aşırı mavi ışığa maruz kalmak, göz yorgunluğu, göz kuruluğu, baş ağrısı ve uzağı görememe gibi problemleri de beraberinde getirebilir. Bilgisayar veya cep telefonu gibi cihazlarla çok vakit geçirildiğinde ise bel, omuz ve boyun ağrıları gibi fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.”
“UZMANLARDAN PSİKOSOSYAL DESTEK ALINMALI”
Tuncay, “Teknolojiyi tamamen hayatımızdan çıkarıp uzaklaşmak şu anda imkansız hale geldi. Ancak dijital detoks yaparak, telefon ekranlarına bakma süresini sınırlayarak olumsuz etkileri en aza indirebiliriz. Bu konuda zorluk çeken bireyler, uzmanlardan psikososyal destek alabilirler. Yeşilay Danışmanlık Merkezleri, teknoloji bağımlılığına yönelik tamamen ücretsiz psikolojik destek hizmeti sunuyor. Bağımlılıkla ilgili sıkıntılar yaşayanlar, 115 numaralı danışma hattını arayarak ücretsiz yardım alabilirler” diye konuştu.