“Kanserde erken teşhis hayati öneme sahip”

Kanserin dünyada bir salgın gibi arttığını belirten Uzman Doktor Mehmet Cemil Kuba, erken teşhisin kanser tedavisinin başarıya ulaşmasında adeta kilit rol oynadığını söyledi.

“Kanserde erken teşhis hayati öneme sahip”
Yayınlama: 20.03.2024 12:53:51
36
A+
A-

Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Mehmet Cemil Kuba, dünya genelinde kanser hastalığında ciddi bir artışın yaşandığını belirtti. Kanserin, bir organ ya da dokunun içindeki hücrelerin aşırı veya kontrolsüz büyümesi olduğunu tanımlayan Kuba, “Kanser organ veya dokuların yapısını bozarak işlevsiz hale getiriyor ve bu şekilde vücuda zarar veriyor. Örneğin; midede, kalın bağırsakta, kanda, memede kanser oluşup vücudun diğer yerlerine doku yoluyla yayılabilmektedir” dedi.

“KANSERLER ÖLDÜRÜCÜDÜR”

Birçok kanser çeşidinin olduğunu vurgulayan Kuba, “En sık gördüğümüz kanser çeşitleri özellikle toplumda akciğer, kalın bağırsak, meme, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri daha öldürücü olan pankreas, karaciğer kanseri hem öldürücü hem de önceden tanı ve teşhisi konulursa tedavileri düzgün yapılabilecek kanser çeşitleridir. Öncelikle yediğimiz, içtiğimiz şeylere çok dikkat etmeliyiz. Kanser yapan sigara, alkol, kimyasallar, aşırı fast food’a bağlı hormonsal gıdalardan uzak durmalıyız. İkinci olarak çocukluk ve yetişkinlik aşılarımızı yapmalıyız. 40 yaş üstünde her kadının mutlaka meme kanseri için tarama yapmalıdır. 50 yaşında her erkek kalın bağırsak kanserini önlemek için tahliller yapmalıdır. Rutin kan tahlillerini de yapmaları gerekiyor” diye konuştu.

“TARAMALAR MUTLAKA YAPILMALI”

Kanserin birinci veya ikinci evrede, erken teşhis edilirse tedavi şansının çok yüksek olduğunu belirten Kuba, “Hastalarımızın kilo kaybı, iştahsızlık, vücutta kistin oluşması, hazımsızlık, genital bölgeden, makattan kan gelmesi gibi şikayetleri olması halinde bir sağlık kuruluşuna, ilgili hekime kontrollerini ve taramalarını yapmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.