Yumurtalık kanserinde, rutin kontroller hayat kurtarıyor

Menopoza girilmesinin ardından yumurtalık kanseri riskinin arttığını belirten Dr.Gürler, yıllık yapılan rutin kontrollerin erken teşhis için önemli olduğunu vurguladı.

Yumurtalık kanserinde, rutin kontroller hayat kurtarıyor
Yayınlama: 10.05.2022 16:26:07
Düzenleme: 23.10.2022 01:24
27
A+
A-

Yumurtalık kanseri, erken dönemde belirti vermiyor. Bu anlamda, rutin jinekolojik kontroller büyük önem taşıyor.

Yumurtalık kanseriyle ilgili bilgi veren Kadın Doğum Uzmanı Dr. Ayşe Dişli Gürler, yumurtalıkların, doğurganlık çağındaki kadınların hormonlarını salgılamakla ve sağlıklı bir kadın olmasını sağlamakla görevli organlar olduğunu söyledi.

Dr. Gürler, yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

“Yumurtalıklar dediğimizde 2 tarz hücreyi anlamalıyız. Epitelyum ve embriyonik döneme ait hücreler. Bu hücreler kontrolsüz çoğaldıklarında yumurtalık kanserine neden olduklarını görüyoruz ve kansere neden olduklarında da bu hayati bir önem taşıdığı için erken tanısını ve erken tedavisi çok önemli hale geliyor.”

“Daha çok menopoz sonrası yaşlarda görüyoruz”

İHA’nın haberine göre; yumurtalık kanserinin, diğer jinekolojik kanserlerin aksine erken dönemde belirti vermediğine ve bu açıdan risk taşıdığına dikkat çeken Dr. Gürler, açıklamalarına şyle devam etti:

“Yumurtalık kanserini daha çok menopoz sonrası yaşlarda görüyoruz. Bu yaşlarda gördüğümüz kanserler daha çok epitelyum hücrelerinden oluşuyor. Ancak regl dönemi başlamamış genç kızlarda da bu görülebilir. Onlarda da gördüğümüz kanser oranı daha çok yüzde 60 oranında embriyonik hücrelerden gelişmekte.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.