“Kira artışları makul düzeyde olmalı”

Batman’da her iş kolunda faaliyet gösteren esnaflar, yeni yıla az bir zaman kala mülk sahiplerinin yüzde 50’ye varan oranlarda artış istemeleri kiracıları kara kara düşündürüyor.

“Kira artışları makul düzeyde olmalı”
Yayınlama: 24.10.2022 14:25:00
238
A+
A-

“İŞYERLERİ KEPENK İNDİRİYOR”

Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı M. Sıddık Çiftçi, kiralar konusunda dükkan sahiplerinin makul düzeyde artış yapmalarını ve mümkünse anlaşılan yüzde oranına sadık kalmalarını istedi. Yüksek kiralar yüzünden bir çok büyük ve saygın firmaların da yer aldığı işyerlerinin kepenk indirdiğine dikkat çeken Başkan Çiftçi, “Mülk sahipleri anlaşmalarına sadık kalsınlar. Örneğin normal anlaşması yüzde 15 ise 230 TL artması gerekiyor. Dükkanım boş kalsın daha iyi demesinler. Oysa dükkan boş kaldığında mülkiyet sahibi daha çok zarar edecek” dedi.

 “KİRA ARTIŞI MAKUL SEVİYELERDE OLMALI”

Enflasyon artışıyla beraber dükkan sahiplerinin yüksek kira bedeli istemelerinin haklılık payı olsa da bunu makul şekilde yapmaları gerektiğini belirten Başkan Çiftçi, “Önceki dönemde enflasyon oranı yüzde 10 seviyesinde ve buna mukabil dükkan yıllık kira sözleşmeleri de yüzde 10-15 civarındaydı. Bu seneki durum ise farklı. Pandemiden çıktık ve ayrıca bu savaş ve enerji krizi durumundan dolayı enflasyon çok yükseldi. Enflasyonun yükselmesiyle beraber dükkan sahipleri de kiralarını yükseltti. Buna mukabil hükümet de kira en fazla yüzde 25 arttırılabilir dedi. Dolayısıyla biz istiyoruz ki, ne dükkan sahiplerimiz mağdur olsun, ne de kiracılarımız mağdur olsun” dedi.

“YÜKSEK KİRA ŞİKAYETLERİ GELİYOR”

Yüksek kira fiyatları ile ilgili şikayetlerin zaman zaman kendilerine geldiğini kaydeden Çiftçi, “Bazı esnaflar ‘gel bizimle dükkan sahibi arasına gir’ diyorlar. Biz şuan ki yüksek enflasyonun geçici olduğuna inanıyoruz. Ne esnafların, nede dükkan sahiplerin düzeni bozulsun. Çünkü son zamanlarda birçok işyeri kepenk indiriyor. Eğer kar etmiş olsalar dükkanlarını kapatırlar mıydı?” dedi.

“KİRACILARA YARDIMCI OLUNMALI”

Kiracılarımızın gönül rahatlığıyla kiralarını verebilmeleri için  mülk sahiplerinin kiracılara yardımcı olmalarını isteyen Başkan Çiftçi, “Kiracıları faize teşvik etmesinler. Çünkü hakikaten esnaflar zor durumdadırlar. Ödemelerini zor yapıyorlar. Zar zor eleman parasını, su, elektrik, sigorta parası vs. çıkarmaya çalışıyor. Bunun üstüne yüksek kira ücretleri eklendiğinde artık bu çıkılmaz bir hale dönüşecek. Mülk sahiplerin kira anlaşmalarına mümkün olduğunca sadık kalsınlar. Yani artı bir artış istemesinler. Benim istek ve tavsiyem budur. Bir esnafın 5 yıllık anlaşması her sene yüzde 15’lik bir kira artış oranıysa,  bunu devam ettirsin.  Anlaşmayı bozmasınlar. Yani kendilerini esnafın, kiracının yerine koysunlar” diye konuştu.

“HER AY BİR-İKİ ESNAF KEPENK İNDİRİYOR”

Batman Meydan mahallesi Şemsiyeli sokak esnaflarından Bünyamin Çekin, “Yüksek kira ve elektrik bedeli yüzünden her ay sokağımızdan bir-iki esnaf dükkanını kapatıp çıkıyor. Gelen yeni esnaflar da yüksek kiralardan dolayı varlığını sürdüremeyip kepenk kapatıyorlar. Yüksek kira, elektrik faturaları, eleman giderlerinden esnaf kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Gerçekten zor bir süreçteyiz. Kiraların bu denli yüksek olmaması lazım” dedi.

“DEVLETİN BELİRLEDİĞİ ORANA BAĞLI KALINSIN”

Şemsiyeli Sokağın giyimci esnaflarından Ferit Demirhan, “Kira artışlarının yükselmesini istemiyoruz, çünkü esnafların durumu iyi değil. Ayrıca kiranın yanı sıra 2 bin 500, 3 bin TL civarında elektrik faturası ödüyoruz. Biz elemanımıza bir asgari ücret verip üstüne kira verdiğimizde ne yiyip ne içeceğiz? Gerçekten çok yüksek oranda kira artışları var. Devletin kendine göre belirlemiş olduğu yüzde 25’lik bir kira artışı var ama bazıları buna bağlı kalmıyor. Bu orana bağlı kalınması gerekir. Yüzde 20-25 veya yüzde 50 bile olsa bunun sabit olmasını istiyoruz” dedi. Haber-Recep Akın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.