“Hapishanelerde ihlallere son verilsin”

İnsan Hakları Derneği Merkezi Hapsihaneler Komisyonu, hapishanelerde meydana gelen hak ihlallerine dair basın açıklamasında bulundu.

“Hapishanelerde ihlallere son verilsin”
Yayınlama: 08.11.2022 17:11:00
64
A+
A-

İnsan Hakları Derneği Batman Şubesinde yapılan açıklamada, geçmişten bu yana hiçbir iktidarın hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini giderme konusunda yeterli irade ortaya koymadığı belirtildi. Basın açıklamasını okuyan Cezaevi Komisyonu Sözcüsü Av. Yunus Bağış, “2022 Yılının şu an ki dönemine kadar en az 70 mahpusun hapishanelerde yaşamını yitirmiş olması Türkiye hapishanelerindeki uygulamaların çok acil reformlara ihtiyaç duyduğunun en önemli göstergesidir. Adalet Bakanlığı ve iktidarın hasta mahpuslar hakkında yapılacak yasal değişiklik öncesinde insan hakları kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin, sağlık örgütlerinin ve baroların konu hakkında yapmış oldukları çalışmalarından faydalanarak bu kurumlarla koordineli bir yasa çalışması yapması meselenin kalıcı bir şekilde çözülmesine olanak sağlayacaktır. İnsan Hakları Derneği olarak yapılacak bu yasa değişikliği konusunda elimizde bulunan tüm bilgi, belge ve raporlarla aktif görev alabileceğimizi tekrardan belirtmek isteriz” dedi.

“GÜVENLİKÇİ POLİTİKALARDAN VAZGEÇİLMELİ”

Türkiye hapishanelerinde tutulan tüm mahpuslar devletin denetimi ve sorumluluğu altında olduğunu belirten Bağıış, “Her bir mahpusun yaşama, işkence görmeme, aile ve özel hayatına saygı gösterilmesi, haberleşme ve insan olmaktan kaynaklı tüm haklarının kullanılması konusunda devletin gerekli tedbirleri alması, bu hakları ihlal edenler hakkında etkili yaptırımlar uygulaması gerekmektedir. Bu nedenle Türkiye hapishanelerinde yaşanan hak ihlallerin giderilmesi için güvenlikçi politikalardan vazgeçilerek insan haklarını ve evrensel kuralları merkezine alan bir anlayışa geçilmesi gerektiğini belirtmek isteriz” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.