“Okul öncesi göz muayenesi şart”

Batman Turgut Özal Bulvarı Özel Batman Hastanesi yanında hizmet veren Emre Optik firmasının deneyimli gözlükçüsü Erhan Orhan, velileri uyararak çocukların okul öncesinde muhakkak göz muayenesinden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

“Okul öncesi göz muayenesi şart”
Advert
Yayınlama: 17.11.2022 15:05:20
127
A+
A-

“GÖZ SAĞLIĞI OKULDAKİ BAŞARI DÜZEYİNİ ETKİLER”

Çocuklarda görme bozukluklarına yol açan en sık rahatsızlıkların görme tembelliği, görme bozuklukları ve şaşılık olduğunu kaydeden Orhan, “Okula başlayacak çocukların yanı sıra, ailedeki diğer bireylerden,  yakın dönemde göz muayenesi olmayanların veya göz rahatsızlığı olan herkesin muhakkak bir göz hekimi tarafından muayene edilmesi gerekir. Göz sağlığı, okul sıralarındaki çocukların başarısını etkilemesinin yanında, okuldaki uyumunu, sosyalleşmesini ve hatta duygularını bile etkileyen çok önemli bir faktördür” dedi.

“GEÇ TANI, TEDAVİYİ ZORLAŞTIRIR”

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılan bir araştırmada okulda başarısız olan çocukların yüzde 60’ında görme bozukluğunun tespit edildiği bilgisini paylaşan Orhan, “Sınıfta yazı tahtasını net göremeyen öğrenci, hem uyum sorunu yaşayacak hem de derslerindeki başarı düşecektir. Bu tür sorunlar, çocuktaki görme kusurunun erken saptanıp düzeltilmesiyle aşılabilir. Yaş ilerledikçe geç tanı alınması halinde göz tembelliği gibi hastalıkların tedavisi zorlaşmaktadır. Göz kontrollerinin ve taramalarının özellikle 4-6 yaş grubunda yoğunlaştırılması ve okulun ilk yılından başlayarak her yıl yapılması gerekiyor” dedi.

“TAM GÖREN BİR ÇOCUK DERSİ DAHA İYİ TAKİP EDER”

Çocuklarının görme probleminin olmadığını düşünen ailelerin yanılma ihtimalinin olabileceğini kaydeden Orhan, “Çocuklarda görülebilecek nadir göz problemlerini elersek,  karşımıza çıkan en sık rahatsızlıklar; astigmatizm, miyop, hipermetrop’tur. Genel olarak doktorun uygun gördüğü gözlük kullanımı ile bu durumlar düzeltilebilir. Görme sorunu yaşamayan çocuklar okulda ve sosyal yaşamda daha istekli.  Her iki gözü de tam gören bir çocuk dersleri daha iyi takip eder, okumaya ve öğrenmeye daha istekli olur. Sportif faaliyetlerdeki başarısı daha yüksek olup daha dikkatlidir. Okul çağındaki çocuklarda (6-18 yaş) okula başlamadan önce ve yine her yıl okullar açılmadan önce göz muayenesi önermekteyiz” dedi.

“ÖĞRETMENİM, DOKTORA GÖRÜNMEMİ TAVSİYE ETTİ”

Doktor muayenesinden sonra velisiyle beraber gözlükçü firmasına gelen 15 yaşındaki lise öğrencisi Muhammed Enes Uluşık, “Ahmedi Hani lisesi 2. sınıf öğrencisiyim. Doktor gözlük yazdı. Çünkü tahtadaki yazıları göremiyordum. Öğretmenim bana ‘yazıları göremiyorsan sende görme problemi var, doktora görün’ dedi. Ben de doktor muayenesinden sonra babamla gözlükçüye geldim. Doktorun yazdığı numaralara göre şuan gözlük beğeniyorum. Bundan sonra rahatlıkla tahtadaki yazıları görebileceğimden dolayı çok mutluyum. Bu da derslerime olumlu yansıyacak. Benim gibi görme problemi olan birçok öğrenci var. Onların da vakit kaybetmeden doktora gidip gözlerini muayene ettirmeleri gerekir” diye konuştu. Haber-Recep Akın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.