“SEYYAR SATICIYKEN ÇOK DAHA FAZLA KAZANIYORDUM”

Batman komando Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Çam Çeyiz& Manifatura Mağazası işletmecisi Mehmet Çelebi, “Toplamda 35 yıldır çalışıyorum ama 90’lı yıllarda seyyar satıcı olduğum dönemlerde manifatura işinde bugünlere kıyasla  çok daha fazla kazanıyordum” dedi.

“SEYYAR SATICIYKEN ÇOK DAHA FAZLA KAZANIYORDUM”
Yayınlama: 01.11.2022 17:20:11
215
A+
A-

“26 YILDIR BU DÜKKANDAYIM”

Uyku seti, yorgan, battaniye, perde, döşek yüzleri ve nevresim takımları gibi ürünler satan 48 yaşındaki emektar manifaturacı, “26 yıldır bu dükkanda manifaturacılık yapıyorum ama bu meslekte 35 yılı geride bırakmışız. 1990-98 yılları arasında bu işi seyyar olarak yaptım. O zamanın şartları maddi ve manevi olarak bugünlere kıyasla çok daha iyiydi. Ama şimdilerde esnaf artık kendi geçimini sağlayamaz duruma geldi” dedi.

“MALİYETLER YÜZDE 200-300 ORANINDA ARTTI”

Mevcut piyasa koşullarının gittikçe kötüye gittiğine dikkat çeken Çelebi, “ Maliyetler çok aşırı artmış durumda. Ürün fiyatlarında yüzde 200-300 oranında fiyat artışı var. Geçen sene 100 TL’ye aldığımız bir ürünü şimdi 450 TL’ye alıyoruz. Mesela normal bir yorganı 100 TL’ye verirken, bugünün şartlarıyla bu fiyat 450’ye kadar yükselmiş. Geçen sene  bir uyku seti, yatak vs. fiyatı 400 TL iken, şimdi bin 200- bin 500 TL arasında gidip geliyor. Sattığımızın ürünlerin yerini doldurma şansımız da kalmadı. Yani şu anki satışımızın amacı da, diyoruz ki çark dönsün. Ama bugün-yarın durumun ne olacağını bilemiyor ve  önümüzü göremiyoruz” dedi.

“BATTANİYE VE YORGAN TAKIMLARINA İLGİ VAR”

Havaların artık soğumaya yüz tuttuğu şimdilerde vatandaşların sezon itibariyle battaniye, yorgan ve nevresim takımlarına ilgi gösterdiğini belirten Çelebi, “ Kadınlar mesela bu süreçte yorgan ve döşek yüzlerini değiştirdiklerinden dolayı bu alanda biraz hareketlilik var. Onun dışında zaten günü kurtarma derdindeyiz. Bu şartlarda işimizi ne zamana kadar sürdürebiliriz, açıkçası esnaf olarak bir çıkış bulamıyoruz” dedi.

“AMCAMLARA YARDIM EDEREK SEKTÖRLE TANIŞTIM”

Manifaturacılık mesleğine başladığı zamanı gazetemizle paylaşan Çelebi, “ Seyyar satıcılığı 88’li yıllarda amcalarım ifa ediyordu. Her birimiz bir tabla çıkartıp seyyar satıcılık yapıyorduk. Ben bir nevi onlara yardım ediyordum. Bu şekilde yavaş yavaş bu işe yöneldim.  8-10 yıl kadar da gidip mal alıp seyyar olarak kendi işimi yaptım.  Yıllardır da bu dükkandayım ve bu semtte olmaktan da memnunum” dedi. Haber- Recep Akın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.