İLAÇ KRİZİ DERİNLEŞİYOR

Türkiye genelinde olduğu gibi Batman’da da yaşanan ilaç sıkıntısı yüzünden eczaneler hastalara gerekli ilaçları sağlayamıyor.

İLAÇ KRİZİ DERİNLEŞİYOR
Yayınlama: 07.12.2022 16:59:13
109
A+
A-

Eczacılar, bulunamayan ilaç sorununun giderek artığını, antibiyotik, ağrı kesici ve ateş düşürücü gibi pek çok ilacın olmadığını, ilaca Şubat’ta yapılacak zam öncesi krizin daha da derinleştiğini söylüyor.

ZAM ÖNCESİ SIKINTI ARTTI…

İlk defa basit bir ilacın bile piyasada olmadığı bir dönem yaşadıklarını belirten Batman Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan, yaşanan ilaç sıkıntısın had safhada olduğuna dikkat çekti. Son 4 yıldır Şubat aylarında ilaçlara zam geldiğini kaydeden Bayhan, “Her zam dönemindeki aylarda Türkiye’deki ilaç pazarında ciddi anlamda eksiklikler yaşanıyor. Hayati önem arz eden ilaçların büyük bir kısmı da bu dönemde maalesef piyasada olmuyor. Bunun nedeni ilaç firmalarının zam öncesi üretim yapmaması ve serbest piyasayı bırakmaması. Bunun yanında ülkenin sağlık politikasındaki sabit kur uygulamasını da ekleyebiliriz” dedi.

“İNANILMAZ BİR İLAÇ YOKLUĞU VAR”

Şuan inanılmaz bir ilaç yokluğunun yaşandığını kaydeden Başkan Bayhan, “Euro’nun 18,5-19 olduğu yerde 7,65’e sabitlenmiş olan bir ilaç kurundan dolayı şuan ilaç firmalarının mevcut enflasyonist ortamda üretim yapamıyor. Tarihte son 20 yılı baz alacak olursak ilk defa böyle bir dönem yaşıyoruz. İlk defa bu kadar basit ilaçların bile piyasada olmadığı bir dönemi yaşıyoruz. Böyle devam ederse yılbaşı ile birlikte vatandaşlarımız, en kutsal hakları olan sağlığa, ilaca erişim haklarına maalesef ulaşamayacak. Geçen dönem bu süreçte her 10 ilacın ikisi piyasada yokken, şuan her 10 ilacın en az 5’i, 6’sı maalesef piyasada yok” diye konuştu.

“ACİL BİR DÜZENLEME YAPILMALI”

Şuan en basit bir ağrı kesici bile piyasada olmadığını belirten Bayhan, “İlaç sıkıntısının böyle devam etmesi ve acil bir düzenleme yapılmaması durumunda korkarım ki, bu 10’a 7, 10’a 8’lere gidebilecek noktalara geleceğiz. Eczanelerimiz ecza depolarından ilaç alamıyor. En basit bir antibiyotik bile yok. Nano teknolojik ilaçları saymıyorum, çünkü Türkiye’ye verilmiyor. Yani modern teknolojiyle yapılmış en son çıkan ilaçlar, fiyatları yüksek olduğundan ve 7,65’e sabitlenmiş kurdan dolayı Türkiye’ye bu nano teknolojik ilaçlar verilmiyor. Veriliyor ama mevcut sağlık politikalarından dolayı ruhsatlanma yapılmıyor. Basit bir hastalıkta Avrupa’daki ilaçlarla iki günde bir iyileşme söz konusu iken, biz Türkiye’deki mevcut ilaçlarla 10-15 günde bile iyileşemiyoruz.  Bu nano teknolojik ilaçların yüzde 99’u Türkiye’de yok” dedi.

“HASTALARIMIZ İLAÇSIZ KALIYOR”

İlaç sıkıntısıyla ilgili konuşan bazı eczane yetkilileri, en çok antibiyotik ve ağrı kesici şuruplar ile antibiyotik tabletlerde ilaç yokluğu sıkıntısı yaşadıklarına vurgu yaptılar. Eczaneciler , “Bu ilaçları bulamıyoruz. Ulaşamadığımız için de hastalar ilaçsız kalıyor. Yani istedikleri ilaçları onlara veremiyoruz. Bu ilaç sıkıntısı 1,5-2 aydan beri devam ediyor. Sıkıntı gittikçe de artıyor. Bununda en büyük nedenlerinden biri, zammın yaklaşması ve dolar kurunun düşük olması,  7,65’ e sabitlendiğinden dolayı firmalar çok fazla kazanç sağlayamıyorlar” dedi. Haber-Recep Akın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.