“İnsanlarımız birbirini daha çok sevmeli”

Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsü Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda “Azerbaycan- Türkiye ilişkileri ve Haydar Aliyev’in Rolü” isimli konferans gerçekleştirildi.

“İnsanlarımız birbirini daha çok sevmeli”
Advert
Yayınlama: 06.12.2022 16:55:18
Düzenleme: 06.12.2022 20:47
70
A+
A-

“DAMARLARIMIZDAN AKAN AYNI KANDIR”

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Dr. Reşat Memmedov, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinden ve Haydar Aliyev’in bu ilişkilerdeki rolünü konuklarla paylaştı. Yoğun ilgi gören konferansa büyükelçi Memmedov’un yanı sıra Batman Vali Yardımcısı İbrahim Güneş, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, hocalar ve öğrenciler katıldı. Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinin daha da ileri gitmesi için her iki kardeş ülke insanlarının birbirlerini daha çok sevmeleri gerektiğine vurgu yapan Memmedov, “Bugün kurulan ilişkileri daha da ileriye götürmek, sağlamlaştırmak ve daha da ileriye götürmek çok önemli bir şeydir. Bir annenin doğurduğu iki tane çocuğa iyi bir terbiye verirseniz birbirlerini çok sevecek. Eğer vermezseniz, birbirleriyle kavga eder, savaşır, mal böler vs. durumlar oluşur. Genç neslin, gelecek neslin bu sevginin neden gerekli olduğunu bilmelidir. Çünkü damarlarımızda akan aynı kandır. İkincisi de, dünyada olan yanlışlar, tehditleri tek başımıza göğüslemek mümkün değildir. Milletlerimiz çok zor bir dönemden geçmektedirler. Yani birbirimizin sırtına yaslanacağız. Omuz omuza duracağız. Hep birlikte bu süreci atlatacak ve iyi bir gelecek içinde ve emin bir şekilde yaşayacağız. Bu ilişkilerimiz de kimseye karşı değil, kendimiz için, kendimizi korumak içindir. Bu nedenle de kendimizi çocuklarımıza birbirimizi anlatmalı ve tanıtmalıyız” dedi.

“AZERBAYCAN’A ÇOK BÜYÜK BİR SEVGİ VAR”

Türkiye’nin Azerbaycan halkını çok sevdiğini kaydeden Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Dr. Reşat Memmedov “ Ama bu sevgi ‘Kardeş ülke” şeklinde havada kalmamalı ve bu sevginin altını doldurmalıyız. Eğitim alan çocuklarla yakın ilgi ve alaka kurulmalı. Ortak törenler yapılmalı. Türkiye’yi onlara sevdirmeli. Her bir Türk vatandaşı anlamalıdır ki, Azerbaycan, babalarının, dedelerinin bir yurdudur. Biz birlikte çok daha güçlüyüz. Kimse bize karışamaz. Siyasiler işlerini, dersini iyi bilir. Hem Azerbaycan hem de Türkiye cumhurbaşkanları cesaretlidirler. Onlar savaş kazanmış ve dünya devletlerine dur diyebilmiş devlet başkanlarıdır. Onlar güçlü ordular kurmuş devlet başkanlarıdır. Onlar bizi iyi anlıyor. Biz gelecek nesiller için çalışmalıyız” dedi.

 “ALİYEV, ATATÜRK GİBİ ULU ÖNDERİMİZDİR”

Haydar Aliyev’i neden ulu önderleri olarak gördüklerinin yanıtını veren Memmedov, “Çünkü Aliyev de  Atatürk gibi Azerbaycan’ın ulu önderidir.  Çünkü bu iki lider de dağılmış halde olan bizleri bir araya getiren, stratejiler ortaya koyan, bir dünya görüşünü ortaya koyan,  geleceğe dönük siyaset ortaya koyan kişiler ulu önder olarak adlandırılır. Azerbaycan’ın da ulu önderi Haydar Ailyev’dir. Biz birbirimizin gücüne güç katarız. Bizim ordumuz birbirimizin ordularının devamıdır. Eğer Türkiye olmasaydı Azerbaycan topraklarını azad edemezdi. Türk’ün Türk’ten başta dostu, kardeşi yoktur. Biz kendi kendimizi koruyacağız. Göz bebeğimiz gibi koruyacağız. Bizim kardeşlerimiz Orta Asyada’dır. Kazakistandır, Kırgızistandır, Özbekistan, Türkmenistandır. Devleti olmayan ama toplum gibi yaşayan başka devletlerde milyonlarca kardeşlerimiz var. 300 milyondan fazla dev bir milletiz” dedi.

“AZERBAYCAN ÖNEMLİ BİR YATIRIMCI OLDU”

Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin Türk Dış Politikasının önemli bir parçası olduğunu belirten Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, “Türkiye-Azerbaycan ilişkileri hem devlet politikası hem de halk nezdinde kardeşlik düzeyinde devam etmektedir. Karabağ Savaşı’nın ardından Türkiye ile Azerbaycan arasında askeri, güvenlik ve ekonomi alanlarında işbirliği genişlemiştir. Özellikle son on yılda Türkiye, Azerbaycan’ın petrol ve gaz ihracatının ana kanalı haline gelmiş, Azerbaycan Türkiye’de önemli bir yatırımcı olmuştur. Biz Batman Üniversitesi olarak, iki devletin bütün alanlardaki işbirliğini destekliyor ve buna yönelik çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. 12 Kasım 2021 tarihinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar tarafından enerji alanındaki pilot üniversite olarak seçilen üniversitemiz, Azerbaycan ile yapılan enerji işbirliklerinin ehemmiyetinin farkındadır. Biz, Türkiye’de enerji alanında ihtisaslaşan ilk üniversite olarak, petrol üretiminde verimin artırılacağı projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Zira Üniversitemizin bulunduğu Batman şehrimiz, petrol ve hidrokarbon kaynakları açısından oldukça zengindir. Bunun yanında, yenilenebilir enerji, güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi gibi alanlarda da büyük bir potansiyeli mevcuttur.  Uluslararası alanda birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusunu muhafaza ettiğimiz Azerbaycan ile üniversitemiz nezdinde kurduğumuz yakın temaslar bizleri gururlandırıyor. Yaşanan her gelişme, birlik olmanın ve birlik içerisinde hareket etmenin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Biz Batman Üniversitesi olarak, Türkiye ve Azerbaycan’ın ekonomi, savunma, politika, enerji ve tüm sahalarda ilişkilerinin daha da ilerlemesini temenni ediyoruz” dedi.  Konferansın ardından yetkililer, Batman Üniversitesinde kurulan Azerbaycan Dersliğinin açılışını gerçekleştirdi. Haber-Recep Akın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.