“KÜRT  DİLİ ÖNÜNDE ENGELLER VAR”

Batman Barosu,  avukatlar, bazı platformlar ve STK temsilcilerinin katılımıyla 10 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında Atatürk Parkı yanında basın açıklaması gerçekleştirdi.

“KÜRT  DİLİ ÖNÜNDE ENGELLER VAR”
Yayınlama: 11.12.2022 15:51:01
229
A+
A-

Baro yöneticisi Av. Ferhat Bayındır, Anadilin temel hak olduğunu belirtti ve Kürt sorunun çözümünün barış ve demokrasiden geçtiğini belirtti. Basın açıklamasında Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Neşe Erpolat da yer aldı. Açılış  konuşmasını yapan Batman Barosu İnsan Hakları Merkezi koordinatörü Av. Ferhat Bayındır. İnsan Hakları Haftasına yönelik olarak 1 haftalık bir program oluşturduklarını söyledi. Kürtçenin resmi dil olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Bayındır, “ Anadil hakkı temel hak ve insan hakkıdır.   Biz Batman Barosu olarak anadil konusunda duyarlıyız. Kürtçe dili önünde bazı engeller var. Halen Kürt sorunu çözüme kavuşmuş değil. Biz de diyoruz ki, Kürt sorunun çözüme kavuşması barış ve demokrasi ile çözüm bulu” dedi.

“İNSAN HAKLARI BİLDİRGESİNİN GEREKLERİ YERİNE GETİRİLSİN”

Basın açıklamasını okuyan Batman Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Rostem Siyahtaş, BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kabul ve ilanının 74. Yıldönümündeyiz.  İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde belirtildiği gibi barış, adalet, eşitlik, özgürlük ve insan onurunun korunması her birey için mutlak nitelikte olup bu konuda Evrensel Beyannameye imza atan devletleri bu hakların korunması ve güvence altına alınması hususunda üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi.

“KAYYUM UYGULAMALARI, SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ İHLALİDİR”

Kayyum uygulamalarının Anayasanın 67.Maddesinde düzenlenen “Seçme ve Seçilme Hakkı”nın  ağır bir şekilde ihlal ettiğini kaydeden Siyahtaş, “ Kayyum uygulamalarının hala devam etmesi,toplumun iradesinin idari merciler tarafından tanınmamaya yönelik bir keyfilik olarak görüyoruz. Sizlerin de malumu olduğu üzere bu ülkede 2012 yılından başlayıp 2015 yılında sonlandırılan ve toplumsal bir barış, helalleşme amacını taşıdığına inandığımız Çözüm Süreci yaşandı. Bu sürecin toplumun tüm kesimlerindeki olumlu karşılığı gösterdi ki, Kürt Meselesi’nin çözümü ideoloji ve siyaset üstü olup toplumsal bir ihtiyaçtır” dedi.

“ÇOCUK İSTİSMARI VAKALARIYLA YENİDEN SARSILDIK”

Yaşanan çocuk istismarı vakalarıyla yeniden sarsıldıklarını kaydeden Av.Siyahtaş, “ Çocuğunu ruhsal ve bedensel bütünlüğüne kabul edilemez bir saldırı olan bu fiillerin aynı zamanda toplumun geleceğine yönelik bir saldırı olduğu unutulmamalıdır. Bu fiillerin rıza vb. söylemlerle meşrulaştırılmasını veya hafifletilmesini kabul etmediğimizi vurguluyoruz. Bu yönüyle insan hakları ihlallerine karşı mücadele ses ve irademizin her zamankinden daha güçlü olduğu ve her geçen gün arttığını, toplumu savunmasız bırakmayacağımızı, insan hakları hukukun egemen olduğu bir toplum rejimi için çalışmaya devam edeceğimizi belirtiyoruz. Bu düşüncelerle kamuoyunun 2022 yılının 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutlar, bu günün hak ve hukuk idealiyle topluma güç vermesini diyoruz” dedi. Basın açıklaması, STK temsilcilerinin serbest kürsüde kendi fikirlerini beyan etmesinin ardından son buldu. Haber-Recep Akın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.