“Mevlana, Osmanlı’ya da bir vizyon çizdi”

Batman Üniversitesi’nde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz’ın katıldığı “Çağımızda Mevlana’yı Yeniden Okumak” konulu konferans düzenlendi.

“Mevlana, Osmanlı’ya da bir vizyon çizdi”
Advert
Yayınlama: 29.12.2022 13:58:12
46
A+
A-

Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen programa, Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Batman İl Müftüsü Nihat Kök, üniversite yöneticileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Mevlana’nın Anadolu’nun çok ağır istilalarla dolu olduğu bir dönemde batıdan Haçlı istilalarıyla, doğudan Moğol istilasıyla, içerden ise Selçuklu taht kavgalarıyla ümitsizliğe evrildiği zamanda insanların gönül dünyalarına çıkış yolu olarak sevgiyi, aşkı, muhabbeti ve en önemlisi ümidi koyarak onlara çıkış gösteren ve kendisinden sonra Osmanlı çınarının bir filiz olarak doğmasına da imkân sunan çok önemli bir gönüller sultanı olduğunu söyledi. Mevlana’nın en büyük derdinin anlaşılmak olduğuna değinen Yılmaz sözlerine şu şekilde devam etti: “Anlaşılmak kaygısı bütün peygamberlerde, velilerde ve mütefekkirlerde vardır. Mevlana’nın mesnevisine baktığımızda bugüne müstakil, bu günün insanına özel mektuplar yazdığını görüyoruz. Eserlerinin etkisi buradan kaynaklanıyor, insanın gönlüne dokunuyor. İnsanların zaaflarını, hassasiyetlerini, özelliklerini iyi biliyor ve oradan girerek insanlara rehberlik ediyor. Bu günden geri döndüğümüzde ve Mevlana’yı özetlediğimizde insanların, kurumların bir hedeflerinin olması gerektiğini söylüyor.” Mevlana’nın özellikleri ile Osmanlı’ya da bir vizyon çizdiğini dile getiren Yılmaz, Mevlana’yı ölümünün 749. yıl dönümünde rahmetle andığını belirtti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.