“Sağlık çalışanları mesleklerine saygı istiyor”

Pandemi sürecinde yoğun çalışma şartları altında görev yapmak zorunda kalan sağlık çalışanları için mesleki sorunlar artarak devam ediyor.

“Sağlık çalışanları mesleklerine saygı istiyor”
Yayınlama: 01.12.2022 18:15:39
83
A+
A-

Sağlık alanındaki yetersiz istihdam, ücret adaletsizliği, mobbing ve sağlıkta şiddet gibi problemlerin dışında sağlık mesleklerinin itibarsızlaştırılması şikayetleri de son dönemde sağlık çalışanları için yeni bir tartışma gündemi haline geldi. Yeni Sendika Batman İl Temsilcisi Vasıf Aksoy, yaptığı açıklamada “Sağlık çalışanlarımız hastanelerde, sağlık tesislerinde artık tükenmişlik yaşıyor. Amirleri tarafından mobbinge, hastalar tarafından şiddete maruz kalıyor. Hayat kurtarma gibi kutsal bir görevi ifa eden sağlık çalışanlarının meslekleri ne yazık ki itibarsızlaştırılıyor. Görüyoruz ki hekimlik mesleği, hemşirelik mesleği, hastanede çalışan herhangi bir emekçimizin mesleği televizyon dizilerinde, sinema senaryolarında, internet mecralarında deyim yerindeyse içerik üretmek isteyenlerin mezesi haline getiriliyor” dedi.

“60 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI ŞİDDETE MARUZ KALDI”

Son 5 yılda 60 binin üzerinde sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını belirten Aksoy, “Sağlık meslekleri bundan 20-30 yıl önce bizim çocukluğumuzda en kutsal mesleklerden, en saygın mesleklerden kabul edilirdi. Hekim hikmet sahibi, hemşire kız kardeşi olarak kabul görürdü. Oysa şimdilerde hemen her sağlık çalışanının darp edilme riski var. Bırakın yaralanmayı, sakat kalan hatta öldürülen arkadaşlarımız var. Bazı sapkınların hemşirelere yönelik cinsel tacizleri, bazı magandaların da sağlık çalışanlarına karşı kontrolsüz öfkesi, husumeti asla kabul edilemez. Bu kötülükler, çirkinlikler mesleğimizin de itibarsızlaşmasına neden oluyor. Topyekün sağduyulu vatandaşlarımızla birlikte sağlık mesleklerinin saygınlığını yeniden inşa etmeliyiz” diye konuştu.

“ÖZEL MESLEK KANUNU ÇIKARTILMALI”

Yeni Sendika Batman İl Temsilcisi Vasıf Aksoy, tüm bu yaşanan olumsuz süreçlere karşı “Sağlık Çalışanlarının Mesleki Saygınlığının Artırılması Buluşmaları” adlı yeni bir proje kapsamında ülke çapında seri toplantılar başlattıklarını belirtti. Aksoy, yaptığı açıklamada “Sendikada özlük ve mali haklara ilişkin sağlıkta yaşanan sorunların farkındayız ve takipçiyiz. Ancak, yaptığımız değerlendirmelerde görüyoruz ki hekiminden hemşiresine, ebesinden memuruna kadar sağlık sektörümüzdeki çalışanlarımızın asıl temel sorunu kamuoyu nezdinde örselenen mesleki saygınlığımızla ilgilidir. Yeni Sendika olarak bu sorunun çözümü için cesur bir şekilde mücadele edeceğiz. Başta tüm sağlık meslekleri için meslek kanunu kapsamında bir düzenleme olmak üzere, görev tanımlarımızın çok daha nitelikli ve ayrıntılı şekilde yapılmasını sağlamak öncelikli çalışma alanlarımız içerisinde olacaktır. Bunun yanında tüm sağlık meslekleri için kıdem ve eğitim gibi faktörler dikkate alınarak uzmanlaşma ve kariyer planlamasının yapılması da son derece değerli olacaktır. Hem bu sayede sağlık çalışanlarımız için mali ve özlük haklarında yeniden ve doğal bir iyileştirmenin kapısı da aralanmış olacaktır” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.