Yanmaz izolasyon malzemesi ürettiler

Bilimsel çalışmaların ürüne dönüşmesi için laboratuvarlarda ve atölyelerde gerekli imkanların sağlandığı Batman Üniversitesinde, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği ile Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümlerinin akademisyenleri tarafından bor katkılı “yanmaz izolasyon malzemesi” geliştirildi.

Yanmaz izolasyon malzemesi ürettiler
Advert
Yayınlama: 27.12.2022 13:56:32
111
A+
A-

Üniversite akademisyenlerinin uzun süreli çalışmalarının bir ürünü olan yanmaz izolasyon malzemesinin ana bileşenleri, yerli ham maddeden ve bor maddesinden elde edildi.

PİYASADAKİ MALLARA GÖRE DAHA EKONOMİK…

Ürünün geliştirilmesinin süreçleri hakkında bilgilendirmede bulunan Dr. Öğr. Üyesi Hasan Oktay, ürünün Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Rıda Tür, Dr. Öğr. Üyesi Yasin Sönmez ve Arş. Gör. Zülal Arca ile birlikte gerçekleştirilen beş yıllık çalışmanın sonunda geliştirildiğini belirtti. Geliştirilen üründe yerli ham madde kullanılması dolayısıyla üretiminin daha ucuza mal edilebileceğini dile getiren Oktay, ürünün piyasadaki muadillerine göre yüzde 60 daha ucuza üretilebileceğini söyledi. Geliştirilen ürünün teknik özellikleri hakkında ayrıntılı bilgiler veren Oktay açıklamalarına şu şekilde devam eti: “Malzeme, bin dereceye ulaşan sıcaklık ölçümlerinde bile herhangi bir deformasyona, yanmaya, gaz çıkarmaya uğramadı ve malzemenin ısıyı geçirmediği tespit edildi. Bin derecenin üzerindeki sıcaklıklar için de çalışmalarımız devam etmekte. Bu yalıtım malzemesinin inşaat sektöründe kullanımını amaçlıyoruz. İlerleyen aşamada otomotiv ve havacılık sektörüyle ilgili de çalışmalarımızı da tamamlayıp seri üretime geçmeyi hedefliyoruz. Piyasadaki petrol türevli yalıtım malzemeleri yangına karşı çok büyük risk oluşturuyor. Yanmayan, duman ve zehirli gaz çıkarmayan bir malzeme üretimini hedefledik bunu da bor maddesini kullanarak başardık. Ürünün tüm AR-GE çalışmalarını üniversitemizin laboratuvarında yürüttük. Hem ısı hem de ses izolasyonunda çok yüksek hedeflere ulaştık. Günümüz inşaat sektöründe petrol türevlerinden elde edilen ısıl izolasyon malzemeleri yaygın olarak kullanılmakta ancak bu, küresel ısınma ile birlikte artan yangın afetlerinden kaynaklanan can ve mal kayıplarına sebep olmaktadır. Ürettiğimiz bu ürün, binalardaki ısı yalıtımı sorununa kökten çözüm bulacak, ısı kaçaklarını önlemenin ötesinde binalardaki yangın riskini de minimuma indirecek bir çalışmadır.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.