Bir zamanlar sinema makinistiydi

Bir zamanlar sinema makinistiydi
Yayınlama: 31.01.2023 14:12:08
309
A+
A-

 

1970-80’li yıllarda Raman sinemasında henüz 12 yaşında iken 3-5 sene temizlikçi olarak çalıştıktan sonra makinist yardımcısı olan ve ardından da usta makinist olarak çalışan, 59 yaşındaki Şemsettin Kalkan ile sinema sektörüne harcadığı 15 senelik emeği ve yaşadıkları üzerine samimi bir sohbet gerçekleştirdik. Aslen Diyarbakırlı ama Batman’da doğup büyüyen Kalkan,  aynı zamanda Batman Üniversitesi’nde teknik personel olarak 20 yıl hizmet verdikten sonra emekli olmuş ve bu dönemde eski Kültür Merkezi’nin sinema ve konferans salonunda da makinistlik yapmış emektar bir isim. Meydan Mahallesi, Raman Caddesi’nde (2004. Sokak) çoktan kepenklerini indiren eski tarihi ve harap çırçır fabrikası önünde çay içerek, o eski nostaljik sinema dönemindeki hayatı, çalışması ve hatıralarını kapsayan bir sohbetle, kentimize mal olmuş bu değerimizin anlattıklarını kaleme aldık.

‘İNSANLARIN SİNEMAYA İLGİSİ HARİKAYDI’

Emektar sinema çalışanı Kalkan, “O zamanlar iki makinist Mehmet vardı Raman Sinemasında Mehmet Turgut ve Silvanlı Mehmet, bir de Ali vardı. Filmleri hazırlayıp oynatıyorduk. Günde 2-3 film oynatıyorduk. Cumartesi- Pazar 3 seans vardı. İnsanların sinemaya ilgisi harikaydı, süperdi. Aileler de geliyordu; localarımız vardı. Yukarı bölümde aileler, aşağıda ise erkekler oturuyordu. Sandalyeler tahtadandı. İçeride sigara içmek, çekirdek yemek, gazoz içmek falan hepsi serbestti” dedi.

‘O ZAMANLAR İNSANLIK VARDI’

Şimdi o eski günleri çok aradığını kaydeden Kalkan, “O zamanlar çok güzeldi; insanlık vardı. Batman’da TPAO Site Sinemasıyla beraber, Raman, Mehtap, Evin ve Seyran olmak üzere toplam 5 sinema salonu vardı. Seyran Sineması Peron Caddesi’ndeydi. Kerpiçtendi. Bazen Diyarbakır Caddesi’ne çıkarken eski dostlarla karşılaşıyorum. Bazıları hayatta, bazıları da vefat etmiş; Allah rahmet eylesin. İki Mehmet de rahmet etti. Mehmet Turgut ve Silvanlı Mehmet. Sinema sahipleri Muharrem, Rasim ve Cango da rahmet etmişler. ‘Cango’ ismi, rahmetlinin lakabıydı. Filmleri dolaştırıyorduk. Bir film 4 sinemada oynuyordu. Bir tanesi saat 13.00’de, biri 14.00’de, biri de 15.00’de. Bu şekilde film makaralarını dolaştırıyorduk” diye konuştu.

‘FİLMLERİ DİYARBAKIR VE ADANA’DAN GETİRİYORDUK’

O yıllarda Batman’daki sinema salonlarında oynatacakları filmleri Diyarbakır ve Adana’dan getirdiklerini hatırlatan Emektar sinemacı, “Eski Kültür merkezinde de makinistlik yaptım. Hem orada hem de üniversite’de çalışıyordum. Kültür Merkezinde görev aldığımızda sinemayı canlandırdık. Ölmüştü sinema. Halka hizmet amacıyla bedava oynatıyorduk. Üniversite’de 20 yıl görev yaptıktan sonra emekli oldum” dedi. Haber-Recep Akın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.