“Engelli bireylere acıyarak değil, yanlarında durarak destek verilmeli”

Kıymetli okuyucularımız, bu haftaki röportajımızda Batman Engelliler Spor Kulübünün 17 yıllık emektar Başkanı Nasreddin Kaya ile olan söyleşimizi sizinle paylaşıyoruz.

“Engelli bireylere acıyarak değil, yanlarında durarak destek verilmeli”
Yayınlama: 18.01.2023 14:48:29
176
A+
A-

Yöneticiliğinin yanı sıra engelli bireylere yönelik değerli görüşlerini, kulübün dernek statüsünden spor kulübüne geçiş sürecini, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Tekerlekli Basketbol 1. liginde antrenör Abdullah Bayram nezaretinde mücadele eden Batman Engelliler Spor Kulübünün ikinci devreye yönelik çalışmalarını, yaşama dair ders niteliğindeki sözlerini ve daha birçok detayı sütunlarımıza taşıdık. Aslında sadece genel bir bilgi alma amacıyla yaptığımız sohbetten yansıyan ifadeleri, haber formatından biraz da röportaj kıvamına getirerek siz değerli okuyucu ve takipçilerimizle paylaşmak istedik. Zaten 3-5 cümlenin bile,  satır aralarını geniş bir anlam bütünlüğüne devşirdiğimizde, çoğu zaman ortaya daha geniş bir yaşam perspektifi çıkmıyor mu? Dilerseniz sayın başkana sadece sorularımızı yöneltelim.  Kendisi konuşsun, biz de siz değerli okuyucularımız gibi mısraların özünde gezinelim.

* Spor faaliyetlerinizi dernek statüsünde mi gerçekleştiriyorsunuz?

– Nisan ayında spor kanunu kapsamında 7405 sayılı bir yasa çıktı. Spor kulüpleri daha önce dernekler statüsündeydi. Yasayla beraber, spor faaliyetlerini yapan tüm dernekler spor statüsünü aldı. Bu vesileyle biz de Engelliler Derneği değil de, Engelliler Spor Kulübü olarak statü kazanmış olduk. Ama biz 10’uncu ayda kongremizi, yani genel kurulumuzu yaparak tüzüğümüzden dernek ibaresini çıkardık. Şu anda spor kulübü ibaresiyle faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Kısacası dernek ibaresi artık gitti.

* Daha önce hangi kurum çatısı altındaydınız?

– Biz daha önce İl Dernekler Müdürlüğü, şimdiki ismi Sivil Toplum Müdürlüğü’ne bağlıydık, ama yeni yasadan sonra Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlandık. Yani ilgili denetimleri bizden sorumlu olarak Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri yapıyor.

* Yeni spor kanunu, pratiğe tam olarak yansıdı mı?

– Kanun yeni çıktığı için daha her şey yerli yerine oturtulmuş değil. Oturtulmadığı için de bazı eksiklikler oluşabilir. Zamanla bu eksiklikler ortadan kalkmış olacak. Yasanın tam anlamıyla işlerlik kazanması, doğal olarak bir süreci de gerektiriyor. Biz zaten gerekli prosedürleri yerine getirip yeni statümüz ışığında çalışmalarımızı aksatmadan en iyi şekilde sürdürmenin gayreti içerisindeyiz.

* Dernek işlemleri azda olsa yer almıyor mu?

– Dernek işlemleriyle kaldığımız yerden devam ediyoruz, ama gittikçe yenilikler, yönergeler geliyor. Onlara göre biz de gerekli düzenlemelerimizi yapıyoruz.

* Sportif çalışmalarınız ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

– 24 Aralık 2022’de Tekerlekli Sandalye Basketbol 1. liginde ilk yarı bitti. İkinci devre 4 Şubat 2023’te başlayacak. Biz 10 Ocak’ta ikinci devre hazırlıklarımıza başladık. Teknik Direktörümüz Abdullah Bayram hocamız nezaretinde çalışmalarımız devam ediyor. Abdullah hocamız aynı zamanda Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol U23 antrenör yardımcısı ve U19 Milli takım başantrenörüdür.

* Engelli kardeşlerimiz için neler söylemek istersiniz?

– Yıllarca hep söylediğimiz şu; Engellilere acıyarak değil, onların yanında yer alarak destek verilmeli. Yani her şey maddiyat değil. Destekten kastımız Engelliler Spor Kulübü olarak, manevi olarak insanları yanımızda görmek istiyoruz. Biz bu sporu yaparak hayatın içinde olduğumuzun mesajını veriyoruz. Hayat da aslında bizim içimizde.

* Kaç yıldır kulüp başkanlığı yapıyorsunuz?

– Kulübümüzün kuruluşundan bugüne kadar bu görevi sürdürmekteyim. 17. Yılımızı doldurduk. Biz artık kulüp üyelerimizle, sporcularımızla bir aile olmuşuz. Çünkü 17 yıldan beri sportif faaliyetleri beraber yürüttüğümüz arkadaşlarımız var.

* Size katkı ve destek sunanlara yönelik neler söylemek istersiniz?

– Kuruluşumuzdan bugüne gelmemize vesile olan Batman TÜPRAŞ Rafine Müdürlüğüne teşekkür ediyorum. Gerçekten ilk günden bugüne kadar destekleri hep yanımızda olmuştur. Bunun yanında Batman Belediyesine, Batman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne ve bu sene bize reklam desteğinde bulunan FERNAS Şirketler Grubuna bağlı LAVİ Meyve Suları firması gibi kurum ve kuruluşlarımıza, desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.

* Spor ile topluma nasıl bir mesaj veriyorsunuz?

– Biz bu sporu yaparak aslında topluma ‘engeller nasıl aşılır’ fotoğrafını resmini vermek istiyoruz. Bu vesileyle de sizin aracılığınızla engelli kardeşlerime seslenmek istiyorum. Spor yapmak isteyenler olursa, kulübümüze, maçlarımıza davet ediyorum. Ailelerine sesleniyorum; Çocuklarına acıyarak değil, onları bu tür faaliyetlere yönlendirerek, teşvik ederek onlara yol açarak destek sunmalarını istiyorum.

* Son olarak neler söylemek istersiniz?

– ‘Destek varsa engel yoktur’ diyoruz. Bu vesileyle de sesimizi, çalışmalarımızı röportaj köşenize taşıyarak katkı sunduğunuzdan dolayı sizlere, tüm basın camiasına ve gönül dostlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu ayrıntıyı da paylaşmak isterim ki, şu anda Türkiye’de Tekerlekli Sandalye Basketbol müsabakalarında kullanılan tekerlekli spor sandalyelerinin her bir tanesi 3 bin ve 5 bin Euro arasında değişmektedir.

RÖPORTAJ: RECEP AKIN
[email protected]

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.