“Reklam piyasasına hep yenilik kattım”

Ziya Gökalp Mahallesi Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi sokağında ‘Reklam 26’ isimli reklam ve tabela dükkanında hizmet veren Mehmet Ali Balibay, reklamcılığının yanında iyi bir ressam olarak dikkat çekiyor. Sektörde 35 seneden beri çalışan 55 yaşındaki Balibay, reklam piyasasına her zaman yenilikler katmaya devam ettiklerini belirtti.

 “Reklam piyasasına hep yenilik kattım”
Yayınlama: 02.01.2023 12:28:42
Düzenleme: 02.01.2023 12:31
51
A+
A-

Kapı isimlikleri, tabelalar, kutu harfler, baskı makinasından çıkartılan dijital baskılar gibi çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

‘TASARIMCILIK AYRI BİR YETENEK’

Tabelacılığa çıraklık döneminden başlayıp bu günlere geldiğini hatırlatan tecrübeli reklamcı, “Mesleğimizde tasarım işi yetenekten gelen bir olgudur. Biz tabelaları fırçayla renklendirip şekil verdiğimiz zamanlardan geliyoruz. Çıraklık dönemindeki bilgilerimizi şimdiki teknolojiyle kaynaştırıp biraraya getiriyoruz. Tasarım konusunda Türkiye iyi bir seviyededir. Özellikle bu konuda başı çeken illerin başında İstanbul gelmektedir. Onun dışında Batman da kendini bu konuda çok geliştirdi. Ortalama olarak ifade edersek, Batman Türkiye’de tasarım alanında 6. veya 7. sıralarda diyebiliriz. Tasarım olmayan birşeyi ortaya çıkarmaktır. Mesela bir logo veya bir yazı karakteri hazırlamak istediğinizde, oluşturduğunuz tasarımın müşteriye hitap edebilmesi ve onu memnun etmesi gerekir. Burada renk, tasarım ve görsel uyum çok önemlidir” dedi.

‘RESİM YAPMAYA İLKOKULDA BAŞLADIM’

Reklam ve tabelacılığının yanında iyi bir ressam olan ve dükkanında çok sayıda tablo ve görsel tasarımların yer almasıyla ilgili de konuşan Balibay, “Resim yapmaya İlkokulda başladım. Okulda ev ödevleri kapaklarına keçeli kalemlerle çizim yapmakla başladım. Son zamanlarda yaş itibariyle olgunlaşınca da, insan bazı şeyler keşfediyor. İlkin tual üzerine bir şeyler karaladık; baktık ki güzel çıktı, devam ettik. Yağlı boya ile resim yapmaya başladım ama daha sonra akriliğe geçtim; çünkü yağlı boya ile resim yapmak daha zordu. Resimlerimi satmıyorum; biriktiriyorum. İlk yaptığım resim ile iki sene sonra yaptığım resmi kıyaslayarak aradaki farkı görüyorum. Mesela duvarda asılı olan ‘Kadın ve Çocuk’ isimli tabloyu ben buraya yeni taşınırken bizim komşulardan biri gelip istedi ve ‘ Bu çok güzel hoşuma gitti, satar mısın ?’ dedi ama ben satmadım, ‘onu kendim için yapmışım’ yanıtını verdim. ‘Kadın ve Çocuk’ resmi akrilik boyadır. Amatör olarak ve bakarak yaptığım ilk resimlerimden biridir. Şu ana kadar çok fazla resim yapmadım, 10-15 adet yaptım” dedi. Haber: Recep Akın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.