“Yazılı medyayı ve çalışanlarını yok sayanlara prim vermeyelim”

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) 10 Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınladı.

“Yazılı medyayı ve çalışanlarını yok sayanlara prim vermeyelim”
Yayınlama: 09.01.2023 18:16:06
122
A+
A-

KGK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Mehmet Ali Dim imzasıyla yayınlanan yazılı mesajda, internet medya yasası ve yönetmelik düzenlemeleriyle ilgili görüşlere de yer verildi. Açıklama şöyle:

Yasalaşan internet yayıncılığı çerçevesinde çıkartılacak olan yönetmelik taslağında internet sitelerine resmi ilan tahsisinin belli esaslara bağlanması son derece olumlu ve beklenen bir gelişmedir. İnternet haber sitelerine resmi ilan verilmesi düzenlemesinin yazılı medyanın hakkını gasp etmemesi ve mağduriyete yol açmaması önemlidir. Medya çalışanlarının halen yüzde 80’inden fazlasını istihdam eden yazılı medyayı ve çalışanlarını yok sayarak, internet medyasına kolayca resmi ilan tahsisine onay vermek veya mevcut düzenleme taslağına tepki göstermek medya çalışanlarına ve yazılı medya şirketlerine ihanettir. Bazı basın meslek örgütleri tarafından şuursuzca veya maksatlı olarak yapılan bu tepkisel yaklaşımların beyhude olduğunu düşünüyoruz. Kurtuluş savaşımız dahil ülkemizin beka mücadelesinin en önemli aktörlerinden olan çilekeş Anadolu basını, resmi ilan almak ve resmi ilan alma hakkını korumak için ne kadar meşakkatli bir süreçten geçiyorsa internet medyası da bu süreçten geçmelidir ki, hak ve adalet yerini bulsun. Bu nedenle, internet medya yasası düzenlemesinde bekleme süresinin gazetelerde olduğu gibi 36 ay olması da daha adil bir düzenleme olacaktır. Ayrıca, halen yayınlanan resmi ilan almaya hak kazanmış gazetelerin internet haber siteleri bu uygulamanın dışında tutularak asgari kadronun ortak kullanımı ve bekleme süresinin yarıya düşürülmesi gibi formüller üzerinde durulmalıdır. Dijital teknolojinin medyaya girişine ve adaptasyonuna elbette itirazımız yoktur. Ancak, yazılı medyayı yok sayan ve çalışanlarını mağdur eden bir geçiş sürecinin asla destekçisi olamayız.
Bu vesileyle, başta cefakar basın emekçilerimiz olmak üzere, medya çalışanlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü içtenlikle kutlar, daha müreffeh ve huzurlu bir çalışma ortamı için umutlu olduğumuzu ifade ederiz.

ANKARA’DA RESEPSİYON

10 Ocak dolayısıyla Ankara Balgat’ta KGK yeni genel merkezinde 17-19 saatleri arasında bir resepsiyon düzenlenecek. Resepsiyona, KGK üyeleri ile bazı siyasiler ve gazeteciler katılacak. Ayrıca, KGK üyeleri saat 15’te Anıtkabir ziyareti gerçekleştirecekler.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.