“Doğru bilinen yanlışlar sizi daha çok hasta edebilir”

Dünya Hastanesi Dahiliye bölümünden Uzm. Dr. Ahmet Nas, şeker ve tansiyon hastaları için doğru bilinen yanlışları açıkladı.

“Doğru bilinen yanlışlar sizi daha çok hasta edebilir”
Yayınlama: 12.04.2023 15:05:36
47
A+
A-

Tüm dünyada şeker ve tansiyon hastaları giderek arttığını belirten Nas, “Bu tür hastalıklarda önemli olan hastalığı oluşmadan önce önlemeye çalışmak ya da hastalık oluşunca hastanın tedavi ve takiplerini aksatmadan, diyet ve egzersizlerine devam etmesini sağlamak. Şeker ve tansiyon gibi hastalıklar uzun vadede hastaya fark ettirmeden zarar vermektedir. Bu gibi hastalıklar için hastanın gerekli hallerde tedavisini aksatmaması ve hastalığa bağlı oluşabilecek zararların önlenebilmesi için düzenli doktor takibini sürdürmesi gerekir. Aksi takdirde basit müdahalelerle düzeltilebilecek sorunlar büyüyerek çözümü zor veya imkansız hale gelebilir” dedi. Uzman doktor Nas, şeker ve tansiyon hastaları için uyarılarda bulundu.

YANLIŞ: Diyet konusunda hastalar bazen meyve, bal, pekmez, ekmek, pirinç, patates gibi yüksek şeker içeren gıdaları doğal besin olarak görüp, şekeri yükseltmeyeceğini düşünerek fazla tüketirler.

DOĞRU: Doğal şeker içeren bu gıdaların fazla tüketilmesi şeker oranlarında ciddi artışa yol açabilir.

YANLIŞ: Hastalar şeker ve tansiyon ilacını alırken değerler normal ölçüldüğünde tamamen iyileştiklerini sanıp ilaçlarını kesiyorlar.

DOĞRU: Mevcut iyilik hali ilaç kullanımına bağlıdır. Yani ilaçların doktor kontrolünde olmadan kesilmesi değerlerde yeniden artışa sebep olur ve vücuda zarar verir.

YANLIŞ: Bazı hastalar, şeker hastası olduğu halde kendilerini iyi hissettiğinden ilaçların kendilerine zarar verme korkusu veya gereksiz ilaç kullanımı olarak gördükleri için ilaç kullanmıyorlar.

DOĞRU: Şeker hastalığı gibi sinsi hastalıklara bağlı şikayet oluştuğunda vücut ciddi zarar görmüş demektir. Bu nedenle doktor tarafından verilen ilaçların ihmal edilmemesi gerekir. Bilinmesi gereken şey her ilacın bir yan etkisi olabileceğidir. Ancak bunu düzenli takiplerinde hekim fark eder ve tedaviyi yeniden düzenler. Yani ilaç tedavisinin gerektiği hallerde tedavinin doktordan habersiz kesilmesi vücuda ciddi zararlar verebilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.