“Kaçak yapılaşmaya asla izin verilmeyecek”

Kahramanmaraş merkezli 11 ilin etkilendiği depremin ardından Batman Belediyesi İmar ve Şehircilik müdürlüğü tarafından Batman’da yeni yapılacak yapılaşmada tedbirler alındı.

“Kaçak yapılaşmaya asla izin verilmeyecek”
Yayınlama: 07.04.2023 17:56:18
149
A+
A-

Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, imar planları ve imar uygulamaları ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, vali yardımcısı, belediye başkan yardımcıları Fevzi Bakır ve Metin Gürbüz’ün yanı sıra Batman’daki basın mensupları katıldı. Batman’da bundan böyle yapılacak olan yapılaşmalarda belirlenen kriterler dışında inşaat yapılmasına kesinlikle müsaade edilmeyeceğine dikkat çeken Vali Canalp, kaçak yapılaşmaya asla izin vermeyeceklerini söyledi. Batman’da 4 etaptan oluşan ve Batman’ı çepeçevre saran imar planıyla ilgili konuşan Vali Canalp, “Batman’da hali hazırda şu anda yürütmüş olduğumuz dört etap halindeki imar planlaması Batman’da bir kent daha oluşturabilecek şekildeki imar planlamasıdır. Yani hali hazırda 4 bin 600 hektarlık bir alanda Batman şehir merkezi kuruludur. Biz buna ilave olarak 4 bin 230 hektarlık yeni bir imar planı ilave ediyoruz. Dolayısıyla Batman’da şu anki nüfusumuz 460 bindir. Bu nüfus 850 bin dahi olursa, yapmış olduğumuz ilave imar planı 850 bin nüfusu da karşılayabilecek nitelikte ve ebattadır. Dolayısıyla Batman’a 1 Batman değil, belki de daha fazlası üzerine 2 Batman’ı dahi koysanız, planlı bir kent olarak ihtiyaçlarını karşılayacak bir imar planlamasını ve uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Kabaca size imarla ilgili 4 aşama olduğunu ifade ettim. Bu dört aşamadan ikisi hali hazırda bitmiştir. Dört etaptan iki etabı bitmiştir. Etaplardan bir tanesi 1,5 ay içerisinde sonuçlanacak. Üçüncü etap ve son etabımız kalacak. Bunu da inşallah 3,5-4 aylık bir periyot içerisinde tamamlamış olacağız. Dolayısıyla da iki etap bitti. Bir etap 1,5 ay sonra ve bir etapta 3,5 – 4 ay sonra tamamlandığı zaman Batman’ın gelecekteki belki çok uzun yıllar, on yıllar boyunca ihtiyaç duyacağı planlı kentleşmenin altyapısı da bu şekilde tamamlanmış olacaktır” dedi.

“KAÇAK YAPILARI YIKACAĞIZ”

İmar planında kaçak yapılaşmaya kesinlikle müsaade edilmeyeceğine dikkat çeken Vali ve Belediye Başkanı Canalp “Kaçak yapılaşmaya asla müsaade etmeyeceğiz. Yapılar ne olursa yapan kim olursa olsun asla müsamaha etmeden yapılmış olan her bir kaçak yapıyı yıkacağız. Geçmişte yapılmış hataların tekrar etmemesi gerekiyor. Bundan sonraki zaman dilimi içerisinde, şuanda kaçak yapı yapılamıyor Batman’da kimse yapmıyor. Neden, çünkü belediye idaresi devlet idaresi sağlam duruyor. Devlet idaresi sağlam durduğu içinde kaçak yapılaşma artık gündemimizde yoktur. Benim kendi dönemimde de kaçak yapılan yapılar oldu ben hiç müsamaha göstermedim, yıktım. Yani insanlar kendileri yıkmıyorsa biz devlet olarak, belediye olarak kaçak yapıları mutlaka yıkıyoruz ve yıkacağız” diye konuştu.

YENİ YAPILAŞMA KRİTERLERİ AÇIKLANDI…

Yeni yapılaşma kriterleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Vali ve Belediye Başkanı Canalp “Depremle ilgili depremden sonra 2 aydan beridir yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde ulaştığımız sonuçları sizlerle paylaşmak istiyorum. Hazırlanmış olan bütün projelerde bu şartlara uygun şekilde uygulamaya konulan projeler olacaktır. Tüm betonarme yapılarda radye temel yapılacak, konut alanı, ticari + konut alanı olarak imar planında 3 kat ve üzeri olan parsellerde yapılacak yapılarda bodrum kat yapılması zorunludur. İmar planlarında konut, ticaret + konut alanı ve ticaret alanı olarak gösterilen parsellerde asma kat yapılamaz. Tüm yapılarda yüzey alanlarından minimum yüzde 1 perde beton olarak yapılacaktır, İmar planında 2 kat üzeri olan betonarme yapılarda minimum C 30 beton kullanılacaktır. Kapalı ve açık çıkmaların bulunduğu bina cephelerinde çatı saçağında yapılan döşemeler hariç tüm konsollar 1,5 metre ile sınırlandırılacaktır. Normal katlarda kesit küçültmesine gidilmeyecektir. Kirişlerde, saplama kirişe saplama kiriş yapılmayacaktır. İmar planlarında konut alanı, ticari konut alanı olarak gösterilen parsellerde yapılacak yapılarda kiriş net açıklığı 6 metreyi geçmeyecektir kısa kolona kesinlikle izin verilmeyecektir. Zemin etüt raporları sorumlu yapı denetimin ilgili mühendislerince incelenip imzalanacaktır. Bodrum katların en az 3 tarafı perde beton yapılacaktır. Yapıların cephelerinde yer alan klimalar binalara ekstra yük getirdiğinden cephelere monte edilmesine müsaade edilmeyecek, mimari projelerde klima yerleri gösterilecektir” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.