Çilekte 7 bin ton rekolte bekleniyor

Batman’ın Sason ilçesinde 2007 yılında tütün üretimine alternatif olarak 2 aile ile yetiştirilmeye başlanan çilek üreticiliği, bugün 500 aileye ekmek kapısı oldu.

Çilekte 7 bin ton rekolte bekleniyor
Yayınlama: 23.05.2023 17:07:41
230
A+
A-

Sason ilçesinde Helkıs Dağı eteklerinde kendine has doğasında organik olarak yetiştirilen Sason çileği, aroması ile diğer tatlardan ayrılıyor. Doğal kaynak sularıyla sulanan çilek bahçelerinde çilekler organik olarak yetiştiriliyor. Bu yıl yağışların iyi olması çiftçinin yüzünü güldürürken bol olan çilek, fiyatların da düşmesine neden oldu. Sason Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Yüksel Yalçın Bozkurt, yaptığı açıklamada hava şartlarının çok iyi olduğunu, bu yüzden de iyi verim aldıklarını söyledi. En büyük sıkıntılarının çileğin bol olasının fiyatları maliyetin altına düşürmesi olduğunu dile getiren Bozkurt, “Bu sene hava şartları bizi olumsuz etkilemedi, verim çok iyi. İlk başlarda istediğimiz fiyatlardan açılış yaptık yalnız ürün çok fazla olunca fiyatlarda neredeyse maliyetin altına düşmeye başladı. Çilek üretimi de öyle hemen soframıza geldiği gibi kolay değil, işçiliği, gübresi, masrafı çok olduğu için çiftçi zor durumda. Bunun için üretici ile piyasa arasında bayağı sıkıntı var, onu da yetkililerle görüşerek gidermeye çalışıyoruz” dedi.

500 AİLE ÇİLEKTEN GEÇİNİYOR…

Bu yıl rekoltenin oldukça yüksek olduğunun altını da çizen Başkan Bozkurt “2007 yılından itibaren Sason’da 15 dekar ile iki aile olarak çilekçiliğe başlandı. Arkasından devlet desteği ile köylülere çilek üretimi için destek, hibe verildi. Şu anda 500 aile 2 bin 200 dekarda çilek yetiştiriciliği yapılıyor. Bu yıl da inşallah 7 bin ton civarı rekolte bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Bu yıl iyi ürün aldığını belirten üreticilerden Nazmi Atalay da fiyatların düşük olmasından yakındı. Maliyetin altında sattıklarını belirten Atalay, “Mümkün olduğunca gübrelerden uzak, organik bir şekilde çilek yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu sene yağışlar iyi olduğundan dolayı iyi ürün elde ettik ama ne yazık ki tatmin edici fiyat alamadığımız için sıkıntı yaşıyoruz. Bu da ürünün tarlada kalmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.