“Depremlerde can kaybı azaltılabilirdi”

Batman’da renkli kişiliğinin yanı sıra zaman zaman yaptığı farkındalık etkinlikleriyle tanınan Ziya Saran, Türkiye’de 11 ili etkileyen yıkıcı depremden dolayı çok üzgün olduğunu belirterek “Hastalıkların yüzde 60-70 oranında önlenebilirliliği olan hastalıklar olduğu ifade ediliyor.

“Depremlerde can kaybı azaltılabilirdi”
Advert
Yayınlama: 01.05.2023 17:42:47
160
A+
A-

Dolayısıyla bu depremlerde yaşanan can ve mal kayıpları da birtakım önlemlerle azaltılabilirdi. Demek ki biz bu konuda bir farkındalık oluşturamadık. Demek ki belli kurum ve kuruluşları denetimler ve önlemler konusunda tetikleyemedik” dedi.

“SİYASİ PARTİLERE BÜYÜK SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR”

Toplum olarak kendilerinin de bu konuda sorumlu olduğu kadar siyasi partilere de bu konuda büyük sorumluluklar düştüğüne dikkat çeken Saran, “Biz de bir şekilde bu konuda onları uyarabilirdik. Ben 2016 yılında 2 katlı bina yüksekliğinde beyaz bir çelenk yaptım. Neden iki katlı ve beyaz? Normalde çelenkler ufak olur ama ben konunun ehemmiyetine vurgu yapmak ve dikkat çekmek için 2 katlı bir çelenk yaptım. Beyaz da saflık ve temizliği ifade ediyor. Çünkü o süreçte Ortadoğu’da bir çatışma süreci vardı ve Ortadoğu’nun sıcak iklimi bize de yansıyordu. Ben de büyük bir çelenk yaparak, çatışmaların durması ve beyaz bir sayfa açılsın mesajını verdim” diye konuştu.

“17 AĞUSTOS DEPREMİNDEN DERSLER ÇIKARTAMADIK”

Bundan sonra büyük acıların yaşanmaması için kurumlar tarafından denetimlerin en iyi şekilde yapılmasını ve kriterlere uymayan yapıların yıkılması temennisinde bulunan Saran, “Şili’de daha büyük depremler oldu ama daha sonra onlar yapılarını büyük depremlere dayanacak şekilde inşa ettiler. Bu yüzden de orada daha az can kaybı yaşanıyor. Yani orada çok daha ciddi depremler oluyor ama çok büyük dersler çıkardılar.  Biz maalesef 17 Ağustos 1999 depreminden çok büyük dersler çıkartamadık” dedi.

“EKONOMİK KAYNAKLAR HALKA YANSITILSIN”

Ekonomik süreçle ilgili olarak da düşüncelerini paylaşan Saran, “Biz Avrupa’yı yeri gelince eleştiriyoruz ama bakın oradaki çocuk gözlerini dünyaya açarken, yıllar sonrasını görebilecek ekonomik güce kavuşuyor. Okula gittiği zaman, mesela üniversiteye gittiğinde onun bir ekonomik kaygısı olmuyor. Ama bizim gençler öyle değil. Burada temennim odur ki, hangi siyasi parti gelirse gelsin, ekonomik kaynaklarını mutlaka ama mutlaka halka yansıtmasını temenni ediyorum. Bu konuda da ciddi anlamda denetimlerin yapılmasını istiyorum” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.