Çevre sorunları Serbest Kürsü’de konuşuldu

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında düzenlediği kürsü etkinliği yoğun ilgi gördü.

Çevre sorunları Serbest Kürsü’de konuşuldu
Yayınlama: 05.06.2023 13:25:43
Düzenleme: 05.06.2023 13:52
69
A+
A-

Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) konferans salonunda düzenlenen ‘Serbest Kürsü’nün moderatörlüğünü TED Batman Koleji Müdürü Hasan Erdal yaptı. Çevre sorunlarına dikkat çekilen etkinliğe Batman Barosu Başkanı Av. Erkan Şenses, Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Nurettin Şimşek, TEMA Vakfı Batman il temsilcisi Mehmet Tahir Altuğ, Çevre ve Şehircilik İklim İl Müdür Vekili Hamza Uçar kısa konuşmalar yaptılar. Serbest Kürsü’de aralarında eğitimcilerin, ortaokul ve lise öğrencilerinin de olduğu çok sayıda katılımcı konuştu. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, günün anlam ve önemine dikkat çekip, katılımcılara teşekkür etti ve Batman’ın çevre sorunları ile ilgili deklarasyonu basın ve kamuoyuna duyurdu.

SORUNLAR 32 BAŞLIKTA TOPLANDI…

Deklarasyonda birçok çevre sorununa dikkat çeken Argunağa, “Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Batman’da mevcut ve ileride doğabilecek, yaşanması muhtemel çevre sorunlarının önünün alınması ve çözümünün sağlanması için yasalar doğrultusunda mücadele veren, daha temiz ve yaşanabilir bir çevre için, hiçbir politik-siyasal amacı bulunmayan, hiçbir yere bağımlı olmayan, bağımsız bir sivil toplum, etkin bir çevre örgütü ve gönüllüler hareketi olup, 2001 yılından beri halkımızın hizmetindedir.  Batmanımızın pek çok sorunuyla ilgiliyiz. Kentimizin öncelikli çözüm bekleyen sorunlarının çözümü için ilgili kamu, kurum ve kuruluşlarını sorumluluk bilinciyle hareket ederek görevlerini yapmaya davet ediyoruz” dedi. Başkan Argunağa, temel sorunlar çözüme kavuşuncaya kadar takiplerini sürdüreceklerini kaydederek,  asbestli borular, kanalizasyon, İluh Deresi, kent merkezindeki yeşil dokunun daha etkin şekilde korunması, anız yangınları gibi onlarca sorunu 32 başlıkta toplayarak kamuoyu ile paylaştı.

“KİRLİ İLLER ARASINDA İLK 10‘DAYIZ”

Çevre ve Şehircilik İklim İl Müdür Vekili Hamza Uçar, “Faaliyetlerimiz arasındaki 2872 sayılı çevre kanununa göre çıkarılan yönetmelikleri, denetimleri uygulamaktayız. Kamuoyunun yakından takip ettiği özellikle hava kirliliği üzerine konuşmak gerekirse, Dünya Sağlık Raporunun 2023 Nisan’ın da yayınladığı tabloda Türkiye’deki kirli iller arasında Batman’da var ama ilk sırada biz değil, Iğdır var. Tabii Batman ilk 10 il arasında. Partikül oranı konusunda ise evet toz oranımız yüksek. Yani yakıt kalitesinden ziyade toz parametresi çok yüksek. Şimdi kükürt parametresi düşük olduğu zaman, fosil yakıttan kaynaklanır derim, ama şuanda kış dönemi üzerinde kükürt parametremiz bir Ankara, bir İstanbul gibi seviyelerde geziyor ve daha da aşağıda geziyor. Ama tozumuz yüksek. Bakın şuan Haziran ayındayız, 10 gündür meteorolojik olarak bir toz kütlesi içerisindeyiz. Yani bulunduğumuz coğrafyanın da üzerimize bir toz bindirmesi var. Bunları da toplayarak gelmemiz gerekiyor. Sadece hava kalitesi ve yakıttan değil,  yeşillendirme, ağaçlandırma, etrafımızın tarım arazisi olması, ova içinde kalmamız gibi bir sürü etmen var. Bunlarla hep beraber mücadele etmeliyiz. Özellikle okullarda, yurtlarda ve kurumlarda toplamda 2018’den bugüne kadar 967 noktaya Sıfır Atık belgesi düzenledik.  Batman için geri kazanımımız ne oldu derseniz, 16 bin 138 ağacı kurtarmış olduk. Çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.