“İlk kültür kıyımı bölgede yaşandı”

Batman Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, haftasonunda ‘Özgür Kadın, Özgür Sanat’ şiarıyla Kadın ve Kültür Sanat Festivali düzenledi. Festivalde sergi, panel, film gösterimi ve yöresel kıyafet sergisi gerçekleşti.

“İlk kültür kıyımı bölgede yaşandı”
Yayınlama: 22.10.2023 16:50:40
Düzenleme: 22.10.2023 16:53
216
A+
A-

“KÜLTÜR BURADA KİMLİK OLUŞTURDU”

Batman’da bu yıl ilk kez düzenlenen Kadın Kültür ve Sanat Festivali, Petrol-İş Batman Şubesi bahçesinde tertiplenen ressam Ruken Ekinci’nin sergisiyle başladı. Petrol-İş Batman Şubesi konferans salonunda panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED) Başkanı Devrim Demir ve KASED yöneticisi Saliha Ayata katılım sağlarken, Rugeş Kırıcı da panelin moderatörlüğünü yaptı. Panelde konuşan KASED Başkanı Devrim Demir, “Mezopotamya, halkların kültürünün geliştiği doğup büyüdüğü yerdir. Kültür burada bir kimlik oluşturmuş. Bu kimlik buradaki halkın yapısını ortaya koymuştur ve gelişimine büyük katkı sunmuştur. Tarihte ilk kültür kıyımı Mezopotamya bölgesinde olmuş” dedi.

“KÜRT KADINI, KÜLTÜRÜNÜ KORUMUŞTUR”

 

Kürt kadınının toplumun ahlak dayatmasını kırdığını belirten KASED yöneticisi Saliha Ayata, “Kürt kadınların eserleri topluma ulaştı ve bu kadınlar o toplumun öncüleri sayıldı. Aslında dünya kadınlarına bu konuda öncülük ettiler. Kürt kadını toplumun ahlak dayatmasını kırdı. 4 parçaya bölünen Kürtler yoğun bir kültür kırımına uğramıştır. Bu inkar günümüze kadar devam ediyor. Lakin bu kırım ve saldırılara rağmen Kürt Kadını kültürünü korumuştur. Örneğin her anne kendi evinde bir hikaye ve öykü anlatıcısı olmuştur. Dengbêjler evlerden topluma yayılmıştır. Böylelikle toplum kendi kültürünü korumuştur” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.