165 Bin fidan toprakla buluşturuluyor

Bu yıl ‘Geleceğe nefes, Cumhuriyete nefes’ temasıyla gerçekleştirilen Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında Batman genelinde 165 bin adet fidan toprakla buluşturulacak. Fidan dikimi Batman Valisi Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp’in katılımıyla ‘kuşak ağaçlandırma projesi’ kapsamında Batman çevre yolu kenarında gerçekleştirildi.

165 Bin fidan toprakla buluşturuluyor
Yayınlama: 12.11.2023 12:10:25
57
A+
A-

Türkiye’nin orman varlığı ve Batman’da yürütülen ağaçlandırma faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Canalp, “Dünyada, bu şekilde ağaçlandırmayı gün olarak ve bir festival havasında kutlayan çok az millet var. Bugün istisnalar dışında genellikle ülkelerde olan şey; orman alanları küçülüyor. Ama dünyada sadece birkaç ülke var ki, orman alanları sürekli genişliyor. O birkaç ülkeden biri de Türkiye’dir. Bütün dünyada ormanlık alanları daralırken, Türkiye’de neden artıyor? Bugün burada il protokolünün dışında burada kimler var; anasınıfı, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversiteden öğrencilerimiz var. Biz, şunu yapıyoruz, ağaç sevgisini ve çevre bilincini çocukluktan itibaren yeni nesillerin ruhlarına, bedenlerine ve beyinlerine sürekli nakşediyoruz. Hepimiz ağaçlandırmanın ve ormanın ne olduğunu ilkokul çağlarından itibaren bilerek büyüyoruz. Bugün burada bir fidanı elleriyle toprakla buluşturan her evladımız, ileride ormanın ne anlama geldiğini biliyor. Bu evlatlarımız ileride hangi makam ve mevki sahibi olurlarsa olsunlar, bunlar ağaç ve orman sevgisiyle büyümüş olacaklar. Dünyada hemen hemen bütün ülkelerde orman varlığı azalırken Türkiye’de artmasının temel sebebi budur. Bizim için bu ağaçlandırma ve orman, milli bir konudur ve biz bu çerçeve içerisinde ilerliyoruz. Geçen yirmi yıllık süre içerisinde Türkiye’de 1.9 milyon hektar alan yeniden orman alanı olarak milli topraklarımızın içerisine ilave olarak katılmıştır. Yapmış olduğumuz bu çalışmalar sonucunda Türkiye şuanda dünyada en fazla orman varlığına sahip 26. ülke haline gelmiştir” dedi.

KUŞAK AĞAÇLANDIRMA PROJESİ BAŞLATILIYOR…

Batman’ın çevresindeki karayollarının kenarlarına, orta refüjlerin ağaçlandırılacağını belirten Vali Canalp, “Milli ağaçlandırma gününde bunun startını veriyoruz. Yol güzergahları boyunca kuşak ağaçlandırma projesini başlatıyoruz. Bu projenin ikinci etabı olarak Batman’a bir taraftan Siirt’ten bağlanan yollar, bir tarafından Kozluk istikametinde bağlanan yollar, Hasankeyf ve Diyarbakır istikametinde bağlanan bütün yollar yol güzergahları boyunca da kuşak ağaçlandırma projesi yapacağız. Batman’a nereden girerseniz girin bu yeşil kuşak içerisinde yolculuk yapmış olacaksınız” diye konuştu.

 “27,7 MİLYON FİDAN TOPRAKLA BULUŞTURULMUŞTUR”

Hızla gelişen ve değişen dünyada artan çevre sorunlarıyla mücadelede orman varlığının devamlılığının önem arz ettiğini kaydeden Şanlıurfa Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ruşen Uyanıkoğlu, “Tüm canlılar için temel ihtiyaç olan temiz su, temiz hava, ana sermayemiz toprağın korunması  ve devamlılığının sağlanması şüphesiz ormanlar sayesinde mümkündür.  İlk kez 2019 yılında düzenlenen Milli Ağaçlandırma Günümüzde bugüne kadar yaklaşık 27,7 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur. Gerek Diyarbakır yolu, Hasankeyf yolu ve Siirt yolu üzerinde ‘100. Yıl Yol Ağaçlandırma’ şeklinde kararlaştırılmıştır.  Bugünkü etkinliğimizde ve ilerleyen günlerde gene aynı şekilde Batman’ın Hasankeyf ilçesi girişi, Diyarbakır ve Siirt girişinde yaklaşık 30 kilometrelik güzergahta 30 bin adet üç yaşında kara servi dikilecektir.  Bu arada ilimizde 26 lokasyonda da yaklaşık 165 bin çeşitli ağaç türlerinde fidan dikimi etkinliğimiz devam etmektedir” dedi. Konuşmanın ardından yüzlerce fidan toprakla buluşturularak, can suyu verildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.