“Anemi hastalığı bölgede yaygın”

Alanlarında uzman hocalar, Batman’da talasemi hastalarıyla bir araya gelerek gerçekleştirdikleri toplantıda talasemi ve orak hücreli hastalıkları konusunda hasta ve hasta ailelerini bilgilendirdiler.

“Anemi hastalığı bölgede yaygın”
Yayınlama: 19.11.2023 12:20:37
Düzenleme: 19.11.2023 12:21
141
A+
A-

Toplantı Batman Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji Onkoloji bölümünden Uz. Dr. Mustafa Bilici’nin planı dahilinde, Batman Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimliği ve Batman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından desteklenen, Batman Talasemililer Yardımlaşma Derneği’nin iş birliği ile, Doğu Pediatri Derneği bünyesinde gerçekleştirildi.

 “ANEMİ HASTALIĞI GENETİKTİR”

Anemi hastalığının bölgede oldukça yaygın görüldüğünü kaydeden Dr. Mustafa Bilici “Özellikle talasemi ve orak hücreli anemi hastalıkları sık görülmektedir. Talasemi ve Orak Hücreli Anemi hastalıkları genetik temelli hastalıklardır. Taşıyıcılarda ağır anemi gelişmediği bilinse de aile içerisinde hasta/taşıyıcı birey var ise, mutlaka eşleri ile birlikte değerlendirilmeli ve yeni çocuk sahibi olmayı planladıklarında Tıbbi Genetik bölümü ile görüşmelidirler. Hastalığın tanısı ve ilk yönetimi çocukluk döneminde olsa da, kemik iliği nakli yapılmadığı sürece, hastalık yaşam boyu sürmektedir. Hastaların çocukluk döneminde Çocuk Hematoloji Onkoloji Uzmanları ya da bu konu ile ilgilenen çocuk uzmanları tarafından yönetilmesi sağlanmalıdır” dedi.

Advert

“UZMAN SAYISI YETERSİZ”

Türkiye’de Çocuk Hematoloji Onkoloji uzman sayısının son yıllarda yetersiz olduğunu belirten Dr. Mustafa Bilici, “Batman, Diyarbakır ve çevre illerinde çalışan Çocuk Uzmanı meslektaşlarımız ile anemi hastalıklarına genel yaklaşım, talasemili ve orak hücreli anemili hastaların yönetimi konusunda bilgilerimizi güncellemek için ve Batman’da yaşayan hastalarımız ile; hastalığın ne olduğu, nasıl önlenebileceği, kök hücre nakil süreci, gebelik dönemi, kardiyak komplikasyonlar ve tedavide güncel yaklaşımları tartışmak, akıllardaki sorulara cevap verebilmek için, iki ayrı salonda paralel toplantılar şeklinde gün boyu süren iki toplantı gerçekleştirdik” dedi. Dr. Mustafa Bilici, toplantının planlanmasında katkı sunan ve işbirliğinde bulunan Batman Talasemililer Yardımlaşma Derneği Başkanı Veysi Eskin’e ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.