“İHMAL FELAKETE DÖNÜŞTÜ”

TMMOB Bölge İKK Platformu,
Batman’da yaşanan ve 4 kişinin ölümüne yol açan sel felaketine yönelik yaptığı basın açıklamasında “Günler öncesinden yapılan uyarılara rağmen yeterli önlemlerin alınmayışı felaketi beraberinde getirdi” ifadeleri dikkat çekti.

“İHMAL FELAKETE DÖNÜŞTÜ”
Yayınlama: 24.11.2023 15:31:01
Düzenleme: 24.11.2023 15:32
89
A+
A-

Yapılan basın açıklamasında, “20 Kasım da gece saatlerinde başlayan etkili yağmur kent merkezi genelinde sel ve su baskınlarına neden oldu ve su taşkınları yaşandı. Seyitler mahallesinde 3 ü çocuk 1 kadın olmak üzere ne yazık ki 4 insanımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Yaşamını yitirenlere Allah tan rahmet, yakınlarına sabır, halkımıza başsağlığı diliyoruz. Dün gece Sirritte yaşanan maden faciasında yaşamını yitirenlere rahmet diliyor halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Günler öncesinden yapılan uyarılara rağmen yeterli önlemlerin alınmayışı felaketi beraberinde getirdi. Kent genelinde etkili olan yağıştan kent merkezinin neredeyse tamamı etkilendi.

2006 yılında yaşanan sel felaketinden dersler çıkartılmadığı ve teknik olarak kentin altyapısının güçlendirilmediği üzücü bir şekilde ortaya çıktı. Altyapı yetersizliği ve önlemlerin alınmamasından kaynaklı kent merkezinin genelinde binaların zemin ve bodrum katlarını sel sularının taşıdığı çamur örtüleri ile doldu.

Advert

Kent geçmişine bakıldığında genel olarak bu bölgelerde sele bağlı maddi zararların ve can kayıplarının yaşandığı görülmektedir. 2006 da TMMOB olarak hazırladığımız raporda ve 2021 yılındaki Afad raporunda durum tespiti yapılmış ve gerekli uyarılar yapılmıştır. Ancak, ilgili merciler tarafından bu uyarıların dikkate alınmadığı bir kez daha ortaya çıktı.

Yaşanan felaketten sonra yetkililerin tüm uyarıları dikkate almaması kamuoyu vicdanında ağır yaralar bırakmıştır. Yetkili kişilerin yetmezliklerini kent kamuoyuna mal etmeyerek istifa etmesi gerektiğini buradan hatırlatmak isteriz.

TMMOB olarak yaşanan sel felaketinden dolayı Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini ve zarar gören halkımızın zararlarının karşılanması gerektiğini birkez daha belirtmek isteriz.

TMMOB olarak bir kez daha uyarıyoruz, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atmaktan vazgeçin. Doğayı tahakküm altına alma anlayışından vazgeçin. Doğa ile bütünleşik Bilim ve tekniği ön plana çıkaran uygulamalar yapın” ifadelerine yer verildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.