“Tarım sektörüne sahip çıkılmalı”

Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çiftçiler, maliyetlerinin iki katına çıktığını belirterek, tarım sektörüne sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

“Tarım sektörüne sahip çıkılmalı”
Yayınlama: 25.04.2024 14:26:20
38
A+
A-

Batman merkez Balpınar (Girêsîra) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, seralarda yetiştirdikleri salatalıkların ilk hasadına başladıkla. Bölgede en çok sebze yetiştiriciliği yapan Yeniköy sakinleri, geçimlerini tarım ve kısmen hayvancılıkla yaptıklarını ifade ettiler. Artan girdi maliyetlerinin bu sene iki katına çıktığını belirten çiftçiler, masraflarının karşılanması için fiyatların sabit bir dengede tutulması, maliyetlerinin düşmesi ve Batman’a fide tesisinin kurulması talebinde bulundu.

“MALİYETLER YÜZDE YÜZ KATLANDI”

Salatalık fiyatlarının beklentilerinin çok altıda kaldığını ifade eden çiftçi Musa Özgün, “Ürünlerimizi satmaya başladığımızda fiyatlar şimdiki gibiyse kar değil, zarar da etmesek iyidir. Geçen sene fidelerin maliyeti 3 lirayken bu sene 6 liraya aldık. Yani maliyetimiz yüzde yüz katlandı. Ama bu fiyat artışlarının ürün fiyatlarına da yansıması gerekiyor. Şu an hayvancılık bitmiş haldedir. Bari tarım sektörüne sahip çıksınlar. Tarıma elverişli bir memlekette yaşıyoruz. Bundan dolayı yetkililerden çiftçileri hakkıyla desteklemeye çağrışıyoruz.” şeklinde konuştu.

 “BATMAN’DA FİDE TESİSİ KURULMALI”

Maliyetlerinin düşürülmesi için devletten beklentilerinin oluğunu ifade ederek çiftçi Yahya Tekin, “Bir kilo salatalığın bize maliyeti ortalama 6-7 liraya yansırken şu an halde salatalığın kilosunu 6-7 liraya satamıyoruz. Yetkililerden talebimiz fiyatları sabit tutmalarıdır. Ya da maliyetlerimizi düşürsünler. Çünkü maliyetler düşerse, ürün fiyatları da düşecektir. Hatta bu sene fide bulmakta bile sorun yaşadığım için bir buçuk dünüm ekemedim. Bu konu devlet çiftçilere destek olmak istiyorsa Batman’da fide tesisi kurabilirler. Tabi devlet kendi bünyesinde açarsa daha iyi olur” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.