“Doğru gözlük seçimi önemli”

Batman Turgut Özal Bulvarı Batman Hastanesi yanında hizmet veren Emre Optik firmasının deneyimli optisyeni Erhan Orhan, doğru gözlük seçiminin göz sağlığı için oldukça önemli olduğunu belirtti.

“Doğru gözlük seçimi önemli”
Yayınlama: 23.05.2024 11:53:00
Düzenleme: 23.05.2024 11:55
80
A+
A-

 “GÜNEŞİN YARARI KADAR ZARARI DA VAR”

Farklı kullanım çeşitleriyle görmeyi kolaylaştıran gözlüklerin, göz bozuklukları tedavisinin yanı sıra, bazı durumlarda kişiye hayatı boyunca eşlik ettiğini kaydeden Orhan, “Doğru bir gözlük kişinin günlük aktiviteleri sırasında en önemli yardımcılarından biridir.  Güneş gözlüklerinin de birçok faydası var. Ama güneş gözlükleriyle alakalı olarak doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi aktarmak isterim. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş gözlükleri kullanılmasını öneriyoruz. Güneşin yararları olduğu kadar zararları da vardır. Güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınları göz kapaklarındaki derinin incelmesine ve erken yaşlanmasına neden oluyor. Yine ultraviyole ışınlarına fazla maruz kalan korneada toksisite ve lenste katarakt ortaya çıkabiliyor. Bu zararlı ışınlardan korunmak için güneş gözlüklerine ihtiyacımız var” dedi.

“ULTRAVİYOLE IŞINLARINI YANSITMALI”

Güneş gözlüklerinde ultraviyole ışınlarını yansıtma özelliğinin olması gerektiğine dikkat çeken optisyen Erhan Orhan, “İdeal bir güneş gözlüğünün güneşten gelen ultraviyole ışınlarını en az yüzde 99 oranında bloke etmesi gerekir. Dış ortamda spor yapanlar güneş gözlüklerinde polarize cam tercih edebilirler. Güneş gözlükleri ne açık ne de çok koyu renkte olmalıdır. Güneş gözlükleri çok açık renkte olursa fonksiyonları az olur veya çok koyu olursa görmeyi olumsuz etkiler. Bu yüzden renk olarak sarı ve kahve tonların kullanımı kontrastı artırarak olumlu etki sağlar. Güneş gözlükleri göz çevresini kaplayacak şekilde uygun büyüklüğe sahip olmalıdır, çok küçük çerçeve tercih edilmemelidir” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIN GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANMASI ŞART”

Çocukların erişkinlere göre gözbebeklerinin daha büyük olduğunu ve optik ortamları daha saydam olduğu için güneşin zararlı ışınlarına daha fazla maruz kalarak göz sağlıklarının olumsuz etkilendiğini belirten Orhan, “Çocuklarda da güneş gözlüğü kullanımı çok önemli. Ayrıca halk arasında dile getirilen ‘çok koyu renkli cam çok iyidir’ ve ‘pahalı cam iyidir’ gibi ifadeler esasında doğru bilinen yanlışlardandır. Güneş gözlüklerinin kalitesi fiyatına göre değişiklik göstermez. Güneş gözlükleri ne çok açık ne de çok koyu olmalı ve UV ışınlarını en az yüzde 99 oranında bloke etme özelliği taşımalıdır” ifadelerini kullanıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.