İpek böceği üreticileri destek bekliyor

Batman’da evlerinin bir bölümünü ya da belirli bir alanını ipek böcekleri için ayıran üreticiler, yüksek miktarda koza elde etmenin hazırlığını yapıyor.

İpek böceği üreticileri destek bekliyor
Yayınlama: 12.05.2024 12:49:54
28
A+
A-

Yaşadıkları kimi sıkıntılar nedeniyle bu mesleğin azalmasından endişe duyan ipek üreticileri, yetkililerden destek bekliyor. Batman’da her geçen gün yaygınlaşan ipek böceği yetiştiriciliği, özellikle dar gelirli ailelerin gelir kaynağı haline geldi. Yaklaşık 115 ailenin ipek böceği yetiştiriciliğini yaptığı Batman’da, her üretici yılda ortalama 3 ila 4 ton koza elde ediyor. Batman’ın Sason ilçesinde yaklaşık 6 yıldır ipek böceği yetiştiriciliği yapan Fatih Aydın, ilçede pek çok ailenin bu işle uğraştığını söyledi.

“HEDEFİMİZ 3-4 TON ARASI İPEK ELDE ETMEK”

Bu meslekten gelir elde ettiğini dile getiren Aydın, “Sason’da ilk dönemde bu iş çok azdı. Yalnız şu anda yaklaşık 30 aile bu işi yapıyor. İlk yıllarda yaklaşık 4 tona yakın ham ipek elde ettik. Geçen yıl 2 tona yakındı. Bu yıl ise hedefimiz 3 ila 4 ton arası bir ipek elde etmektir. Bu kozaları koza birliğine veriyoruz. Ondan sonra bunlar fabrikalarda ipeğe çevriliyor. Daha sonra bu ipler değişik sanayi bölgelerinde kullanılıyor.” dedi. Kimi sorun ve sıkıntılarının olduğunu ifade eden Aydın, canlandırma evi istediklerini ifade etti.

“CANLANDIRMA EVİ OLURSA VERİM ARTAR”

Kozanın canlandırılmasının bayağı bir zaman olduğunu ifade eden Aydın, “Eğer burada canlandırma evi bulundurulursa verim daha da artar. Bir de ödemelerde sıkıntı yaşıyoruz. Verdiğimiz ipek böceklerinin parası çok geç veriliyor. Yılsonuna doğru veriliyor. Bundan dolayı bir yıl üretim yapan ertesi yıl üretimden vazgeçiyor. Bir de var olan yerli dutların ıslah edilmesi gerekiyor. Yeteri kadar teşvik aldığımızı düşünmüyoruz. Bu işi yapan üreticilere sigorta yapılması gerekiyor. Ülkemizi kalkındırmak için elimizi taşın altına koyuyoruz, ülkemizde bize daha iyi bir destek versin istiyoruz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.