Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
Yoğun kar ve yağmur yağışlarıyla Batman’da baraj doluluk oranı yüzde 100’e yaklaşırken, su kaynaklarında rekor seviyede artış yaşandı.
Batman’da bu yıl etkili olan yoğun kar ve yağışlar, su kaynaklarını adeta yeniden canlandırdı. Barajlardaki doluluk oranı yüzde 100’e yaklaşırken, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında da ciddi bir artış gözlemlendi.
Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, bu yılki yağışların uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini belirterek, özellikle erken başlayan ve yoğun şekilde devam eden yağışların su kaynaklarını güçlü şekilde beslediğini ifade etti.
Kış aylarında yüksek kesimlerde biriken kar örtüsünün de barajlara büyük katkı sunduğunu vurgulayan Doğan, “Ocak ve şubat aylarındaki yoğun kar yağışıyla birlikte barajlarda doluluk oranı neredeyse yüzde 100 seviyesine ulaştı. Bu tablo hem vatandaşlar hem de çiftçiler için sevindirici” dedi.

Artan yağışlarla birlikte akarsu, nehir ve çayların debisinin yükseldiğini belirten Doğan, bunun uzun süredir beklenen bir gelişme olduğunu söyledi.
Mevcut tabloya göre Batman’da şu an için herhangi bir su sıkıntısının söz konusu olmadığını dile getiren Doğan, “Tam tersine oldukça iyi bir durumdayız. Su kaynaklarımız güçlü şekilde beslendi. Bu seviyelerin korunması halinde tarım, içme suyu ve sanayi alanlarında rahat bir dönem yaşanabilir” ifadelerini kullandı.
Yağışların tarımsal üretime de olumlu yansımasını beklediklerini kaydeden Doğan, “Bereketli bir yıl geçiriyoruz. Bunun çiftçimizin ürününe, verimine ve hasadına da aynı şekilde yansımasını umuyoruz” diye konuştu.
