Tarım arazisini işgal eden yandı!

Tarım arazilerinde izinsiz yapılaşma ve tarım dışı kullanım yapanlara uygulanacak idari para cezaları artırılırken, bazı ihlallerde yaptırım 10 milyon liraya kadar çıkabilecek.

Tarım arazisini işgal eden yandı!
Yayınlama: 14.07.2026 13:28:05
14
A+
A-

METREKARE BAŞINA 2 BİN 500 LİRA CEZA

Tarım arazilerinin korunmasına yönelik yeni düzenlemeyle izinsiz yapılaşma ve tarım dışı kullanıma karşı uygulanacak idari para cezaları önemli ölçüde artırıldı. 11 Haziran’da yürürlüğe giren 7584 sayılı Kanun kapsamında, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda yapılan değişikliklerle tarım arazilerini tahrip edenlere ağır yaptırımlar getirildi. Yeni düzenlemeye göre, tarım arazilerinde izinsiz yapılaşma, kazı veya dolgu yapılması halinde metrekare başına 2 bin 500 lira, büyük ova koruma alanlarında ise 5 bin lira idari para cezası uygulanacak. İhlalin giderilmemesi, tarım dışı kullanımın sonlandırılmaması ve arazinin eski haline getirilmemesi durumunda ise metrekare başına 7 bin 500 lira ek ceza kesilecek. Böylece 1 dekarlık bir tarım arazisinde toplam idari yaptırımın 10 milyon liraya kadar çıkabileceği belirtildi.

KAÇAK YAPILARA ELEKTRİK, SU VE DOĞALGAZ YOK

Düzenlemeyle birlikte gerekli izinler alınmadan inşa edilen yapı ve tesislere elektrik, su ve doğal gaz aboneliği bağlanması da yasaklandı.Bu yasağa rağmen abonelik işlemi yapan belediyeler, kamu kurumları veya özel şirketlere her bir abonelik için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Tebliğden sonra 30 gün içinde abonelik iptal edilmezse, aboneliğin devam ettiği her ay için ilave 100 bin lira ceza kesilecek.

KOOPERATİFLERE DE YENİ SINIRLAMA

Kanun değişikliğiyle birlikte kooperatiflere de yeni kısıtlamalar getirildi. Buna göre, tarımsal niteliği korunacak alanlarda ve kanun kapsamındaki tarım arazilerinde kooperatifler mülkiyet veya sınırlı ayni hak edinemeyecek. Tarımsal amaçlı faaliyet gösteren kooperatiflerin bu alanlarda mülkiyet edinmesi ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iznine bağlı olacak. Yetkililer, vatandaşların yüksek para cezalarıyla karşılaşmaması için tarım arazilerinde tarım dışı herhangi bir faaliyete başlamadan önce ilgili kurumlardan gerekli izinleri almaları gerektiğini vurguladı. Düzenlemenin temel amacının verimli tarım arazilerini korumak ve kaçak yapılaşmanın önüne geçmek olduğu ifade edildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

o sohbet org