Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
Çukobirlik Batman Şube Başkanı Erkan Kağba, Batman’da mısır üretimine alternatif olarak pamuğun yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, pamuk ekim alanlarının 40-50 bin dekara çıkarılmasını hedeflediklerini söyledi.
PAMUK EKİMİ 6 BİN 500 DEKAR
Batman’da yaklaşık 135 bin dekar sulu tarım arazisi bulunduğunu belirten Kağba, bunun 70 bin dekardan fazlasında mısır ekildiğini ifade etti. Pamuk ve yağlı ayçiçeği ekiminin ise henüz 10 bin dekarı aşmadığını kaydetti. 2026 yılında Batman’da yaklaşık 6 bin 500 dekar pamuk ekildiğini belirten Kağba, geçmiş yıllarda dekar başına 640-700 kilogram arasında verim alındığını söyledi.
KAĞBA ‘HEDEF 40-50 BİN DEKAR’
Mısırın yüksek su ve gübre tüketimine dikkat çeken Kağba, çiftçilerin alternatif ürünlere yönelmesi gerektiğini belirterek, “Beyaz altın” olarak nitelendirdiği pamuğun Batman’da daha geniş alanlarda ekilmesi çağrısında bulundu. Batman Ticaret Borsası ile yapılan iş birliği kapsamında pamuk ve yağlı ayçiçeği üretimini artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini aktaran Kağba, pamuk ekim alanını 40-50 bin dekara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
PAMUK İÇİN 40-45 TL BEKLİYORUZ
Kağba, 2026 yılı için pamuk fiyat beklentilerinin kilogram başına 40-45 TL olduğunu belirterek, artan girdi maliyetleri nedeniyle devlet desteğinin artırılmasını istedi. Yağlı ayçiçeğinin ise mısıra doğrudan alternatif olmadığını ifade eden Kağba, bu ürünün buğday, arpa ve mercimeğin ardından ikinci ürün olarak ekilmesinin toprak verimliliği ve üretimin devamlılığı açısından faydalı olacağını dile getirdi. Kağba, çiftçilere tarlalarını yıl boyunca aktif kullanmaları ve münavebe sistemine önem vermeleri çağrısında bulundu.
